Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 31 oktober 2018

Alldeles för mycket hemligt i samhällsbyggnadsnämnden!

Skrev i förra veckan angående samhällsbyggnadsnämndens sammanträde i torsdags att den absoluta merparten av nämndens ärenden behandlades bakom stängda dörrar, trots att flera av dem är av allmänt intresse. Dit hörde t ex planen för ytterligare 18 uthyrningsstugor på Kapelludden (kommunägd mark) och ändrad detaljplan för att möjliggöra en stor hotellutbyggnad på parkeringsplatsen framför Strand hotell.
Vad som beslutades är ännu inte officiellt eftersom protokollet ännu inte är justerat men Ölandsbladet har ändå fått nämndens ordförande Lennart Bohlin att berätta lite, så i gårdagens nummer av bladet kan vi läsa att det blev tummen upp för AB Kapelluddens planer och tills vidare tummen ner för Strand hotells ägare. Samt tummen upp för en viss planändring vid Halltorps gästgiveri. 
Exakt hur eventuella diskussioner i nämnden har gått får vi aldrig veta eftersom dessa ärenden behandlades bakom lyckta dörrar. 
Varför detta hemlighetsmakeri kring våra valda politikers agerande i frågor som kan ha visst intresse för våra medborgare. 
Vågar politikerna inte stå för vad dom säger? Eller vågar dom inte stå för att dom kanske tiger? 
Planärenden har ofta ett allmänt intresse, annars skulle tidningarna inte skriva om dem. Men hur gör samhällsbyggnadsnämnden? Jo skyfflar undan dem till den slutna delen av sina sammanträden, den del när webbkameran är avstängd och där varken press eller andra åhörare får vara närvarande. 
Ivar Nilssons tid var det faktiskt bättre i det avseendet genom att då avgjordes alla planärenden öppet av det folkvalda kommunfullmäktige. Idag är det mer undantagsvis att några planärenden avgörs i kommunfullmäktige, de flesta planärenden går inte längre än till nämnden - där de avgörs bakom stängda dörrar - eller så avgörs de redan på tjänstemannanivå. 

Det är alldeles för mycket hemligt - som inte borde vara hemligt - i samhällsbyggnadsnämnden! Medborgarna har rätt att få veta hur deras valda politiker agerar!

Kommentarer             

Relaterade inlägg:  
Dörrarna stängs. Anpassning till "Ölands Nordkorea"? - onsdag 24 oktober 2018
Oppositionsledaren: Vad ska det bli av Kapsyludden? - fredag 12 september 2014

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar