Gårdstomtarna som sägs vaka över hus och gårdar på Öland har väl haft det jobbigt när vår ö invaderats av nyfikna från alla möjliga håll som hört talas om Ölands Skördefest och velat uppleva den med egna sinnen.
Själv har jag kunnat uppfatta att Konstnatten har förvandlats till en slags loppisnatt som är ganska så avdankad framåt småtimmarna. De nattliga bilköerna på sydöstra Öland är sedan många år tillbaka helt försvunna och givna pärlor som Mitt i Bjärby och Editgården i Sättra är minnen blott. Och borta är också de spännande nattvandringarna bland keramikfigurerna genom Sonjas trädgård i Södra Sandby.
Men Eriksöre finns kvar och förmodligen har det även i år funnits en löktavla att beskåda i Ventlinge för dom som orkat bege sig så långt söderut. Och kanske också en majslabyrint att förirra sig i långt därnere i söder.
Vacker smyckad stenmur vid bygatan i Eriksöre
Eriksöre bygata är avstängd för biltrafik under Skördefestdagarna, men likväl står där en gammal Citroën av modell B11 från början av femtiotalet
Vännen Erling Fredriksson håller fortfarande ställningarna med sin varierande och finurliga konst och föranledde ett obligatoriskt besök i Slagerstad sent på fredagskvällen. Där bjöd han som vanligt på varm löksoppa i anslutning till sin ateljé i föräldrarnas sedan länge nedlagda lanthandel.
Tänkvärd konst i Erlings trädgård...
... där man också finner "Blåsten"
På mellersta Öland fanns det mycket roligt utmed vägarna och särskilt glädjande att se att bensinmacken i svängen vid lanthandeln i Norra Gärdslösa åter kommit på plats.
Här välkomnas det till en loppis i Övra Bägby, en av åtskilliga under Skördefesten!
Här kan man bromsa in ...
... köra åt sidan ...
... svänga runt och stanna.
Bensinpriset á 3:63 per liter får väl sägas var rätt så okej!
Väl värt ett besök på mellersta Öland är också Stellema Möbler i Sättra med träskulturer och rustika möbler och konsthantverk. Dit kan man egentligen kan komma dit när som helst under året och se deras utställning.
Från Stellemas utställning
På norra Öland var Södvik som vanligt en given punkt. Sedan bar det av till getfarmen och getmjölksmejeriet i Hagelstad där dom nya ägarna verkligen har storsatsat för att få till en mönsteranläggning och ett besöksmål av rang i det Källa som nu blir Årets Ölandssocken. Getglassen fanns i varierande smaker och den med "rom russin" var smaskigt god!
Kalvhagen i Södvik ...
... med stenkross ...
... traktorförarare samt Morris Minor från 1957, snarlik en från 1959 som jag själv har haft!
Nytt besöksmål av rang på norra Öland
Makalöst bra framfört och välgjort var skådespelet "Mars Makalös sista resa" som hade haft urpremiär i Böda hamn vid skördefestinvigningen i onsdags och som hade repriser på lördagen. Handlade bl a om den svenske amiralen Jakob Bagge som förde det makalöst väldiga krigsskeppet Mars´ stora besättning i döden i strid med danska flottan strax utanför Ölands norra udde år 1564, och som själv gav sig tillfånga åt danskarna och därmed överlevde och släpptes fri sju år senare. Typiskt för höga herremän! Krigsherrarna har väl i det avseendet inte förändrat sig mycket än idag. Eller hur?
Makalöst spel i Böda hamn
Vem bor här vid Böda hamn? |
I Borgholm ståtade en stor halmgubbe med "skördefestmössa" på torget. Saknar dock fortfarande den fina öppna båten med allt sitt konstfullt ordnade innehåll som under skördefester förr om åren har fått pryda torget, men där skaparna till slut tröttnade på att aldrig få den minsta ersättning utan bara kostnader för sitt årligt återkommande intensiva arbete med verket.
Stor gubbe med skördefestmössa
Dockparaden genom staden blev ett nytt och maffigt inslag i Borgholm på lördagskvällen och hade hämtats från Mörbylånga.
Dockparaden - ett maffigt ...
I övrigt var skyddet för gågatan mot eventuella terrordåd med tungt fordon synnerligen klent utformat vid årets skördefest. Hur tänker dom gågate- och säkerhetsansvariga i Borgholm egentligen?
... inslag i Borgholm på lördagskvällen
Synnerligen klent som skydd
Förutom folkvimmel så fanns det ju även en hel del konst att titta på i Borgholm under Skördefesten.
I trädgården vid Galleri 13 spelade och sjöng En Hill och ett par till svängig musik och serverades det mat och dryck ...
... och runt omkring på väggarna hängde emaljkonst av borgholmskonstnären Michel Djanajeff |
I fastigheten intill hade dom unga konstnärerna Elin Woksepp Åleheim och Marlene Lindmark hyrt in sig med en utställning ...
... där Marlene - bland allt annat -visade upp ett par återskapade exemplar av Ölandskon, en inhemsk lågvuxen nötboskapsras som dog ut i början av 1900-talet |
I Stenhallen hade Lennart Sjögren från Haget i Böda en egen hörna ...
... och strax intill hängde detta schimpansportätt målat av åkerbokonstnären Jürgen Ewel ...
... med denna lilla text vid sidan
Och den nattliga ljusallén med marschaller genom Köpingsvik - som för ett antal år sedan bidrog till att samhället då blev Årets Ölandsby och sedan dess tänds upp varje natt när det är skördefest - hade i år sina efterföljare i såväl Löttorp, Föra och längs med vägen från f d Frejdfors´ Varuhus i Mellböda ner till Böda hamn.
Bränner skepp på stranden gör köpingsvikingarna visst fortfarande som avslutning på Skördefesten.
Nu är Skördefesten slut slut slut
Tomtarna kan titta ut ut ut
Men när våren kommer sen
gömmer dom sig snabbt igen
Då ska Öland Spira!
Foto: Per Lublin
Kommentarer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar