Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 19 oktober 2018

Vettig besparing

Lyckades faktiskt få igenom en vettig besparing på senaste kommunfullmäktigemötet.  
Det är nämligen en hel del pengar som kommunerna har varit tvungna att lägga på annonsering genom åren. Det har varit lagkrav på att kommunfullmäktiges möten måste utannonseras i dagspressen och Borgholms kommun har haft beslut på att annonsera i såväl Barometern, Östra Småland som Ölandsbladet. Nu har lagen ändrats så att det kan räcka med att kallelsen till kommunfullmäktiges möten finns med på "anslagstavlan" på kommunens hemsida. Annonsering av kommunfullmäktiges möten är således frivillig framöver. 
I det läget tycker jag att det kan räcka med att kommunen annonserar i Ölandsbladet som ju finns hos de flesta hushåll i Borgholms kommun. Dessutom kan man ju alltid få veta om nästa kommunfullmäktigemöte här i denna bloggeller genom att gå in på kommunens hemsida.  
Tror inte att det är så många som följer vad som händer i vår kommun genom att bara läsa Barometern / Östra Småland. Det mesta som står att läsa på dessa kalmartidningars ölandssidor handlar numera mest om vad som händer i Mörbylånga kommun. Dessa tidningar hade t ex inför valet ett flertal upplägg där läsarna fick veta hur de olika partierna i Mörbylånga ställde sig till olika lokala frågor men i stort sett ingenting om hur partierna i Borgholms kommun ställde sig till några lokala frågor. 
Därmed finns det ingen anledning för  att Borgholms kommuninnevånare fortsättningsvis ska behöva göda dessa tidningar med annonspengar. Det får som sagt räcka med att annonsera i Ölandsbladet. 
Detta ställningstagande lyckades jag faktiskt få igenom i kommunfullmäktige, trots att det nyss omvalde kommunalrådet Ilko Corkovic just hade föreslagit  att kommunen skulle fortsätta att annonsera i alla tre tidningarna. Jag fick honom att ändra sig. Därmed lyckades jag faktiskt få till en besparing för kommunen på i runda tal etthundratrettio tusen kronor. Utslaget på hela den kommande mandatperioden.
Hör HÄR! 
Vad skulle kunna bli nästa besparing av motsvarande slag för kommunens invånare? Kommunfullmäktiges Heliga Smörgåsar?** 
                                         
*) Fotnot 1: Ett  litet stycke ner i bloggens vänsterspalt ska man alltid kunna läsa när Borgholms kommunfullmäktiges nästa möte ska äga rum.                  
**) Fotnot 2: Man kunde ju önska. Smörgåsarna var motiverade på den tiden som kommunfullmäktigeledamöterna inte hade någon annan ersättning - förutom för bilresorna. Men sedan har det införts en ersättning på 500 kronor för kommunfullmäktigeledamöterna för varje gång dom är med. En femhundring för att bara sitta på sin stol och inte säga någonting - som det faktisk är för dom flesta av kommunfullmäktigeledamöterna. Då behöver dom faktiskt ingen gratismat längre! 

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar