Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 17 november 2014

En fjärde ledarartikel efter maktskiftet i vår kommun








Kommunen är vi medborgare - och ska inte leka myndighet!
  
  
En kommun består av en samling medborgare som är bosatta och skrivna inom ett visst geografiskt område. Det är dom som utgör kommunen. 
En kommun är INTE någon slags politiskt organisation - som det felaktigt påstås på Borgholms kommuns hemsida. Det finns INGENTING som säger att en kommun måste vara politiskt organiserad eller att dom folkvalda i kommunfullmäktige - eller övriga förtoendevalda i nämnder och styrelser - måste vara politiker. 
Kommunen är heller inte någon myndighet.     
Eftersom kommunen är lika med dess medborgare så måste dom personer som med stöd av medborgarnas förtroende har att fatta kommunens beslut vara noga med att inte besluta på ett sätt som går emot den allmänna meningen bland medborgarna. Kommunens beslutsfattare får aldrig urarta till att försöka vara någon slags diktatoriska myndighetsutövare. Så får det helt enkelt inte vara i en demokrati! 
Dom kommunala beslutsfattarna måste förhålla sig som kommunmedborgarnas förlängda arm - och ingenting annat!
Det av förra kommunfullmäktige beslutade kravet på insättande av återströmningsskydd i vattenanslutningarna - på hushållens egna bekostnad - är ett påfund som inte har lyckats vinna någon allmän acceptans hos medborgarna och därför rimligen snarast borde avskaffas. Man hade förväntat sig att den nya kommunledningen skulle ha tagit initiativ till detta. Så har dessvärre inte skett ännu.
Den nya ledningen i kommunhuset bör begrunda vad en kommun egentligen är och sin egen roll i sammanhanget.
Kommunens medborgare behöver inte någon slags överförmyndare över sig. Kommunen ska inte leka myndighet när den inte är det!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här! 
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar