Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 28 november 2014

Sill och nubbe hör julmaten till - så borde även få vara för våra äldre "på hemmet"!

I förrgår var jag på socialnämndens sammanträde. Som icke tjänstgörande ersättare. 
Passade då på att lägga fram ett förslag på nämndens bord. Mitt framför ordförandens klubba.
På socialnämndens bord
Hade skrivit så här:
Till Socialnämnden i Borgholms kommun
     BRÅDSKANDE inför julen
Till julmaten som serveras på dom särskilda boendena borde alla som så vill ha kunna erbjudas att få en julsnaps (eller två)!   
Dom ska inte behöva sakna det som tidigare har ansett höra julmaten till och dom ska inte behöva vara beroende av att ha anhöriga som hjälper till med detta.
    Föreslår därför att det tas beslut i nämnden / alternativt arbetsutskottet inför årets jul - om så erfordras med omedelbar justering - att personalen på dom särskilda boendena i vår kommun ska tillhandahålla snaps till julmaten för dom som så önskar och där medicinska hinder inte föreligger.
Borgholm den 23/11 2014
För nya Ölandspartiet  
Per Lublin 
PS. Detta är våra äldre faktiskt värda - dom som så önskar!
       
Med anledningen av detta "informerade" närvarande socialchef Ewa Ekman om att efter att vi från vår sida tidigare tagit upp frågor av detta slag så kunde dom boende på de särskilda boendena numera få hjälp med att få köpa hem starkvaror och sedan bli serverade med.   
Detta innebär dock att den enskilde på hemmet måste vara tvungen att köpa hem en hel flaska sprit för att få sig en liten snaps.   
Till julmaten borde faktiskt kommunen kunna bjuda på snaps till dom som så önskar. Det vore en betydligt enklare hantering för såväl den enskilde medborgaren på hemmet som för personalen.   
Vid nämndens bord satt också vänsterpartisten  Arne Tärnblom som började muttra om kommunens alkoholpolicy. Men för fasen, den gäller för politiker och tjänstemän i samband med representation, inte fasen ska väl kommunen bestämma över om medborgarna ska få ta sig ett glas eller ej, vare sig dom bor hemma eller sitter "på hemmet"! Det är ju för övrigt ett par år sedan som det genom särskild lagstiftning blev fritt fram för alkohol på alla Sveriges äldreboenden.   
Socialnämndens nästa sammanträde blir den 17 december, vilket är det sista mötet innan en ny nämnd efter årsskiftet tar vid med ny ordförande och nya ledamöter. Då är det en vecka kvar till julafton och då borde den här saken vara löst. 
Kostnaden för kommunen torde vara försumbar. Det lär knappast gå åt mer än en "sjuttiofemma" julbrännvin per äldreboende, cirka tusen kronor totalt för Åkerbohemmet, Soldalen, Strömgården och Ekbacka. Inhandlingen kan lämpligen skötas av någon föreståndarinna från varje äldreboende. Köps det någon flaska i reserv - vilket naturligtvis är lämpligt - så går den att lämna tillbaka på Systembolaget och få pengarna tillbaka om den är oöppnad. 
Avgående socialnämndsordförande Eva Karlström (m) kan bli ihågkommen på ett positivt sätt - inte minst av våra äldre - om hon klubbar det här lagom till jul. Det kan hon behöva efter allt strul som har varit under perioden och alla tidningsskriverier.
 Vill Du kommentera, klicka här! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar