Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 3 november 2014

En tredje ledarartikel efter maktskiftet i vår kommun








Lisbeths budget och bakläxa om Kapelludden
  
  
Som en gammal surdeg ligger Lisbeth Lennartssons budgetförslag för nästa år kvar och jäser, medan den nya kommunledningen förhoppningsvis ser till att medborgarnas pengar kan få användas på bättre sätt än hur den gamla kommunledningen hade tänkt sig. Väljarna som röstade på Ilko och Framtid Öland vill nog också se att valresultatet ska göra tydlig skillnad. I den gamla kommunledningen var det Lisbeth Lennartsson (c) som med Eddie Forsmans (m) och kommunchefens stöd kunde driva igenom sin många gånger outgrundliga vilja, ett hoppande från tuva till tuva där framförhållningen var noll och prislapparna kom i efterhand. 
Ilkos roll i den gamla kommunledningen var egentligen att vara "tredje hjulet" medan Eddie och framför allt Lisbeth fick styra. Idag är det Ilko och Framtid Öland som får styra den nya kommunledningen och där finns inte centern - och inte heller Eddie - med.
Vi får hoppas att den nya kommunledningen snabbt hittar egna nya vägar och inte trampar vidare i den gamlas spår och att man snabbt innan nästa års budget måste antas kan skapa ett eget budgetförslag med satsningar som mer står i samklang med dom nya makthavandes vallöften och kommunens utveckling UTANFÖR den centrala tätorten!
Lisbeths budget - i synnerhet på investeringssidan - kan lämpligen förpassas dit den hör hemma, nämligen papperskorgen. 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Så har Länsstyrelsen gett en ordentlig bakläxa på Eddie Forsmans "Kapelludden-kupp" i samhällsbyggnadsnämnden från i somras, den senaste av den f d moderatledarens pajaskonster. Det känns bra att hut här har gått hem!
En av deltagarna i kuppen var nämndens ordförande Jan Erici, som knappast lär vara aktuell för omval nu när dom nya nämnderna ska utses av det nya kommunfullmäktige i december.
Kan man tänka sig en mer pinsam avslutning för den gamla nämnden när dess mandatperiod nu går ut?
Nu är det dags att ställa frågan till borgholmsborna hur man vill att detta centrala markområde som Kapelludden utgör i framtiden ska disponeras. Ska det avsättas för stugbyar, fortsatt husbilsuppställning och en eventuell "multihall" - något som brukar bli ruskigt dyrt för kommuner - eller ska det kunna möjliggöra en framtida utveckling av innerstaden?
När kommunmedborgarna har fått säga sitt, DÅ är det dags för kommunen att sätta ner foten om Kapelludden!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här! 
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

1 kommentar:

  1. Vad betyder "bakläxa" mer specifikt för oss ovetande? Håller för övrigt helt med dig i frågan! //Nils

    SvaraRadera