Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 11 november 2014

Lång dag i kommunstyrelsen

Idag har det varit ett nytt kommunstyrelsesammanträde, det andra i ordningen med vår nya kommunstyrelse och en lång dag i Stadshuset. Ett tagande och givande i en på det hela taget positiv anda. Dock med visst onödigt inslag av gnöleri och gnäll från riddar Marcel van Luijn (m) som knappast klä' i rollen som "oppositionsråd" och med dito gnölande från riddar Stig Bertilsson (c), tydligt bitter över att centern äntligen förpassats från varje form av inflytande i Stadshuset och för första gången i vår historia står helt utanför kommunstyrelsens arbetsutskott. 
Förhoppningsvis har den tredje riddaren från den stora uteblivna valdebatten på Borgholms torg, Ilko Corkovic - politikens svar på Zlatan Ibrahimovic (som han själv kallat sig i dagens nummer av Barometern/Östran) vuxit i sin roll som kommunalråd - och jag måste till hans fördel säga att han är god lyssnare. Tack vare det har vi under dagen kunnat  komma fram till en hel del kloka beslut. Som jag ska återkomma till. 
En plump i protokollet från dagens möte var dock det oförstående som övriga ledamöter visade mot att kommunstyrelsens öppna möten direktsänds till medborgarna och bevaras inspelade för framtiden. Stig Bertilsson hänvisade till sin rätt att kunna peta sig i näsan och prata dumheter i kommunstyrelsen utan att medborgarna skulle kunna lägga märka till det och andra ledamöter fyllde i med obehag av att medborgarna skulle kunna höra vad dom säger på kommunstyrelsemötena.
Tål man inte att stå för vad man säger, då ska man ta mig fasen inte vara politiker, det är min bestämda uppfattning. Isåfall bör man med det snaraste frånsäga sig sitt uppdrag!
Själv vill jag naturligtvis öppna upp såväl kommunstyrelsens som nämndernas sammanträden så att så många som möjligt får insyn, precis som vi i nya Ölandspartiet har slagit fast första avdelningen av vårt valmanifest: 
Vi i  nya
ÖLANDSPARTIET
kommer under den kommande mandatperioden (2014 – 2018) att arbeta för
Mer demokrati och större öppenhet
  • att politikerna i Borgholms kommun ska rätta sig efter kommunmedborgarna och ta full hänsyntill den lokala opinionen
  • att beslutsfattandet sker öppet och att medborgarna ska ha rätt till full insyn
        T ex öppna möten i kommunstyrelse och nämnder och webbsändningar från alla möten
Det får resten av kommunstyrelsen faktiskt respektera! 
Dagens inspelningar kommer att visas här på bloggen i nästa vecka - för er som missade direktsändningen idag!
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar