Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 27 november 2014

ETT ÄNNU STÖRRE GRATTIS till Rällaskogens Vänner

ETT ÄNNU STÖRRE GRATTIS vill jag rikta till Rällaskogens Vänner som har vunnit ett mål hos Mark- och Miljödomstolen och efter lång strid nu har lyckats få antagandet av en detaljplan upphävd, som annars skulle ha förstört stora delar av Rällaskogen!   
Först fick Rällaskogens Vänner bakslag hos Länsstyrelsen, där dom hade överklagat Borgholms kommunfullmäktiges antagande av planen (som av någon underlig anledning gått under namnet "Järnnian"), eftersom Länsstyrelsen inte ansåg att föreningen hade någon besvärsrätt (d v s rätt att överklaga). Länsstyrelsen tänkte alltså inte ta upp överklagandet. 
Det beslutet överklagade vännerna då hos Mark- och Miljödomstolen som gav Länsstyrelsen den första bakläxan genom att konstatera att Rällaskogens Vänner faktiskt är en förening med besvärsrätt i detta sammanhang och därmed tvingades Länsstyrelsen att ta upp överklagandet och pröva själva ärendet - d v s detaljplanen - i sak.     
Sen kom nästa mothugg för Rällaskogens Vänner, när Länsstyrelsen - efter att ha prövat ärendet i sak beslutade att avslå överklagandet. Men Rällaskogens Vänner gick vidare och överklagade även detta länsstyrelsebeslut hos Mark- och Miljödomstolen. För inte så länge sedan kom så domstolen till Rällaskogen och tittade på platsen för den planerade bebyggelsen och nu kom slutligen deras dom, där Rällaskogens Vänner gick vinnande ur striden och nu har fått detaljplanen Järnnian (som skulle tillåta bebyggelse av närmare 50 fritidfsbungalows i Rällaskogen) upphävd.   
Kommunpolitikerna som den gången i början på förra mandatperioden antog planen hade inte förstått att det skulle kunna bli konsekvenser av att smälla upp ett femtiotal fritidsbungalows i denna skog. 
Och därför upphävdes planen.  Beslutet att anta denna plan var den gången ett slags kompromiss mellan den tongivande gruppen i Stadshuset (C+ M), som annars hade låtit Ekerumskonsortiet få bygga ännu mer (!) i Rällaskogen, och dom så kallade "rödgröna" som väl gick med på den nu upphävda planen för att rädda så mycket dom kunde av skogen.   
Nu har vi haft ett val som lyckligtvis givit oss en annan kommunledning och nu behöver ingen längre kompromissa med centern och moderaterna! Och dessutom har vi har fått ett nytt parti i kommunledningen som knappast är berett att köra över medborgarna som kommunpolitikerna tidigare har gjort när det gäller Rällaskogen! Så Rällaborna borde i detta läge inte behöva oroa sig för nya hot mot deras så älskade skog!   
Än en gång STORT GRATTIS! Jag gläds med er alla!
Vill Du kommentera, klicka här!
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar