Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 21 november 2014

Nämndordförandekandidater med partibok som huvudsaklig merit

Framtid Öland har gått ut med att man ska tillsätta kompetenta personer på alla viktiga poster. Lämpligheten ska gå före partifärgen. Framtid Öland har sagt att sagt att man ska ta ställning till varje fråga för sig för att få det bästa resultatet.  Därför är det ned viss förundran som jag läste i tisdagens nummer av Ölandsbladet - i en artikel med rubriken "Run(s)ten tar över ordförandeposter" - att Runstensbosatta Gunilla Johansson och Monica Ehnberg skulle vara påtänkta som ordförande i socialnämnden respektive utbildningsnämnden. Huvudsakliga meriter torde vara partibok och partiförankring (s). Visst kan det vara bra att komma från Runsten, men något mer ska väl ändå till?
Kommer osökt att tänka på när socialdemokraterna senast hade tillfälle att tillsätta ordförandeposter i Borgholms kommunala nämnder. Den gången var det två systrar från Gärdslösa som blev ordförande i varsin nämnd, Vivan Karlsson (s) i socialnämnden och Mona Hällblad (s) i utbildningsnämnden. Ingen av dem hade i valet fått fler röster än vad i princip ena handen har fingrar. Deras meriter för dessa uppgifter verkade inskränka sig till partitillhörigheten. Deras enda mandatperiod på ordförandeposterna gav naturligtvis klent resultat för kommunmedborgarna. Så klent att dåvarande kommunalrådet Jan Engelholm (s) inte ens brydde sig om att vara hemma under den påföljande valrörelsen utan valde att istället tillbringa den på Kanarieöarna - eftersom hans parti ändå skulle förlora kommunvalet.  
Tänk att ingen varit klok nog att berätta den historien för partiledaren Ilko Corkovic innan socialdemokraterna skulle nominera kandidater till nämndeordförandestolarna! 
Har väldigt svårt att förstå vad som skulle göra Monica Ehnberg lämpad att leda utbildningsnämnden. Visserligen fick hon 18 kryss i valet - och kom därmed trea bland socialdemokraterna - men det kan ju mer bero på många vänner än på någon större duglighet. Redan att hon suttit med i den föregående utbildningsnämnden och varit medskyldig till denna nämnds tillkortakommanden under den förra mandatperioden borde vara tillräckligt för att hon inte alls skulle ingå i den nya nämnden. Inte bara ordföranden Christina Ateva (c) utan hela nämnden borde naturligtvis bytas ut! 
Vad som sedan skulle göra Gunilla Johansson lämpad att leda socialnämnden har jag lika svårt att begripa. Hon är visserligen betydligt kaxigare än Monica Ehnberg och har försökt armbåga sig upp från att vara landstingspolitiker till att sitta i riksdagen, men i det sammanhanget har hon blivit ratad av sitt eget parti på länsnivå. Inte mer än 4 personer har i det senaste kommunvalet lagt sin röst på henne, trots att hon länge varit känd politiker och flitigt figurerat i partisammanhang, vilket väl säger det mesta! 
Sossegruppen har gjort sina val men vi får hoppas att Framtid Öland är klokare och lotsar fram några mer kompetenta kandidater till dom nog så viktiga ordförandeposterna i utbildningsnämnden och socialnämnden. Sådana borde inte vara svårt att finna och behöver inte nödvändigtvis vara vare sig socialdemokrater eller ens politiker.
Håller med Framtid Öland om att kompetensen är viktigare än partifärgen vid varje tillsättning!
 Vill Du kommentera, klicka här!
                                                                                                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar