lördag 27 januari 2018

Besök i Socialens nya lokaler i kvarteret Höken - ett besök på minerad mark!

Kommunstyrelsemötet i tisdags föregicks av att kommunstyrelsen "tillsammans" (för att nu använda ett bland kommunpolitikerna missbrukat ord) besökte Socialförvaltningens nya lokaler i kvarteret Höken i Borgholm. Men den här gången var det faktiskt tillsammans eftersom ingen var utestängd från att deltaga. Samling skedde utanför ingången innan socialchefen Anna Hasselbom Trofast på givet klockslag släppte in hela.konkarongen. 
Men först var det förstås allmänt hälsande och handskakande innan vi gick in. Dock med undantag av Marcel van Luijn (M) och "Dåtid ÖlandsAnnette Hemlin och Sofie Loirendal som - såsom vanligt sedan länge - vare sig ville bevärdiga mig med en blick eller ett "hej". Marcel fanns för övrigt på plats som förste man  och valde att stå och titta åt sidan, när jag strax efter honom kom dit.
Valde att titta åt sidan
Nya socialkontoret i kvarteret Höken
Övriga konkarongen på väg. I bakgrunden: Kvarteret Kamelen med gamla socialkontoret
Det blev rundvandring i vad som förut varit skattekontor, lantmäterikontor och på senare år försäkringskassa och arbetsförmedling samt en tid även inrymt bostäder för ensamkommande och som för max 2 miljoner kronor enligt kommunfullmäktigebeslut för tre år sedan därefter skulle byggas om till förvaltningslokaler för socialförvaltningen m m. En "anpassningskostnad" som ju istället för två miljoner har kommit att bli arton miljoner!!!
När kommunalrådet Ilko Corkovic(S) ville att kommunen skulle köpa fastigheten i kvarteret Höken för att ge Socialförvaltningen nya lokaler där, så var det nödvändigt att ha med sig "Framtid Öland" (som partiet kallades på den tiden innan det blev "Dåtid Öland") för att få den majoritet som fordrades för beslutet. Villkoret för att vågmästarna skulle gå med på det var att utöver själva köpeskillingen på åtta miljoner så skulle ombyggnation och anpassning av lokalerna inte få kosta mer än maximalt två miljoner. Det fick dom Ilkos löfte på och det kunde Ilko för övrigt lova hela kommunfullmäktige eftersom han var väl bekant med fastigheten sedan sin tid på Skatteverket innan han blev kommunalråd. 
Det var väl när dom insåg att detta löfte inte skulle hålla och fastigheten redan var inköpt som Dåtid Öland kom att tystna - mer eller mindre för gott. 
Man kan väl säga att vandringen genom Socialförvaltningens nya lokaler var som att gå på minerad mark, dock utan att man pratade om det utan bara pratade om hur fint allt var. Hur dyrt det var ville man inte gärna prata om och ingenting om vad som nu kanske måste sparas på andra håll på grund av slutnotan för Höken! 
Vad som väl var ganska onödigt i dom nya lokalerna var väl ändå ett stort sammanträdesrum för Socialnämnden på andra våningen - eftersom nämnden utan minsta problem har kunnat använda ks-rummet i Stadshuset för sina möten och där dom också kunnat webb-sändas i den utsträckning som dom har varit öppna.
Men som sagt, nu har dom en stor sammanträdeslokal i kvarteret Höken. Med egen webbsändare och allt. Ny hiss och ordentligt uppfräschade arbetsrum och andra utrymmen. Fint som f-n ska ju allt vara! Även exteriört!
Varken sammanträdesrum eller lekrum för socialnämnden utan väntrum för besökare
Kommunstyrelsen kollar med beundran socialnämndens sammanträdesrum
Fint som f-n även exteriört med nylagt fasad och modernaste markiser
Det är till att spendera medel som kunde användas bättre för vården och äldreomsorgen!Foto: 
Per Lublin
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar