tisdag 16 januari 2018

En kort resumé och en meny till cirkusföreställningen i Stadshuset - där Gubbholms kommun blev verklighet

Mötet inleddes som vanligt med Allmänhetens frågestund, där en frågeställare tog upp möjligheterna till färjetrafik mellan norra Öland och Visby.
- - - - - - -  
Sedan kom väl något av dom bästa förslag som någonsin kommit upp på kommunfullmäktiges bord - medborgarförslaget att kommunen ska anta visionen Borgholms kommun - ett paradis för pensionärer och arbeta för den visionen. Mycket trevligt och välformulerat presenterat av förslagsställaren själv, Stefan Fosseus, som kommit nedresande till mötet från Löttorp. Förslaget ska beredas av kommunstyrelsen innan kommunfullmäktige slutligen ska ta ställning till det.
- - - - - - -  
Därefter sjönk hela mötet till rena bottennivån. Tyckte att jag på ett sakligt sätt och utan någon personkritik lade fram skälen för att välja en kvinna till ordförande för socialnämnden istället för den "gubbe" som socialdemokraterna hade föreslaget. Men ändå tog det hus i helvete: 
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) visade sig nämligen mer som sosseförsvarare än försvarare av kommunens goda rykte och kom att tävla med den "moderatledaren" Marcel van Luijn i att kasta skit på mig, även om han inte riktigt lyckades nå upp i Marcels nivå i det avseendet. Ingen av dem blev dock tillrättavisad för sina fula påhopp av ordföranden Eva-Lena Israelsson, som däremot gång på gång hyssjade på mig när jag försvarade mig mot de värsta påhoppen - och till slut förbjöd hon mig att säga något mer. Knappast särskilt opartiskt som en ordförande annars bör agera. Att Marcel är som han är, det är inget nytt, men att Ilko ballade ur på det viset var väl inte precis väntat. 
Det hela slutade tyvärr som väntat att Borgholms kommun kommit att få bli Gubbholms kommun - den enda kommun i landet där det sitter gubbar på samtliga ordfförandeposter i kommunens samtliga styrelser och nämnder*
                                     
*) Fotnot: Bäst att tillägga att kommunfullmäktige inte är vare sig någon styrelse eller nämnd utan en folkvald församling som väljer ledamöter och ordförande i styrelser och nämnder.
- - - - - - -  
När sedan min motion skulle avgöras om att införa Allmänhetens frågestund även i kommunstyrelsen, så var kommunfullmäktige inställd på att det skulle mobbas redan från början. Motionen avslogs grundligt utan någon som helst motivering. När det enda skälet för avslag var att det var jag som var förslagsställaren, då handlar det faktiskt om mobbning.
- - - - - - -  
Kvällens sista ärende var information om den nya kommunallag som trätt ikraft vid årsskiftet. Den har jag redan kunnat läsa mig till, så jag tog mig friheten att istället gå hem och slå mig ner i min fåtölj och lugna ner mina aningen upprörda känslor med ett glas whisky. 
Som tur är bor man ju inte på "hemmet".

           
MENY
från cirkusföreställningen

Vårterminspremiär för
KOMMUNFULLMÄKTIGE
                                                                              
på Stadshusteatern i Borgholm
måndag den 15 januari 2018

FÖRSTA AKTEN
(fram till kaffepausen med KHS)

·        Inledning med sedvanliga formaliteter·        Revidering av förbundsordningen för Ölands kommunalförbund


                     
                    
ANDRA AKTEN
(efter kaffepausen)


·         Information om nya kommunallagen

   
                               
Lär nog återkomma om fullmäktigekvällen. Kan inte riktigt släppa det där om Gubbholm. Inte kul att behöva skämmas för sin kommun.

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas verkligen att dina läsare tar lite tidd att se och lyssna på inspelningen för att få en egen uppfattning om hur "debatten" gick till. Vem som var saklig, vem som ställde berättigade frågor, vilka svar som gavs och vem som "kastade skit" eller höll på med "fula påhopp". Lite självkritik vore kanske på sin plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk det hoppas jag med! Men jag har första aldrig hört dig ägna dig åt självkritik :-)

      Radera