lördag 13 januari 2018

Nej tack till att vi blir "Gubbholms kommun"

Här är en del av en insändare från undertecknad i Ölandsbladet idag, där jag tackar nej till ett "GUBBHOLMS KOMMUN":
Om "Socialdemokraterna på norra Öland" får som dom vill, så kommer det efter kommunfullmäktigemötet på måndag att sitta uteslutande gubbar på samtliga ordförandeposter i samtliga kommunala styrelser och nämnder i Borgholms kommun. Mig veterligt finns det annars ingen kommun i hela Sverige med den könsfördelningen - 100 procent gubbar! Och denna makalösa gubbdominans genomdrivs av ett parti som säger sig verka för ökad jämställdhet mellan könen. Och förmodligen accepteras det av dom övriga partierna i kommunfullmäktige.

Finns det verkligen ingen kvinna som socialdemokraterna kunde tänka sig att ge förtroendet som ordförande för socialnämnden i Borgholms kommun efter att Gunilla Johansson har hoppat av? Varför måste det prompt vara en gubbe - som i det här fallet Magnus (S)tåhl - som håller i klubban.

För drygt ett år sedan - när Monica Enberg lämnade såväl ordförandeskapet i utbildningsnämnden som politiken, så satsade socialdemokraterna även den gången på en gubbe - Lennart Andersson - som prånglades in i utbildningsnämnden för att ta över ordförandeskapet. Konststycket lyckades men det visade sig knappast vara ett lyckat val.

Har man ingenting lärt sig hos socialdemokraterna? Kommunfullmäktige borde nog ta sig en funderare innan man går till beslut på måndag. Det vore väl ändå ingen höjdare att i folkmun riskera att bli Gubbholms kommun? Bättre är kommunen faktiskt värd!
 
 -----------------------------------------------------------------------
Kan kanske tillägga att jag tagit kontakt med en tjänsteperson hos Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) - som ska vara den person som har bäst koll på läget i dessa avseenden runt om i landet. På min fråga om det fanns någon kommun i landet där samtliga ordförande i styrelser och nämnder var män fick jag svaret: 
- Mig veterligen finns det inte det!
Då jag upplyste om att det är på god väg att bli en sådan - utan att nämna vilken kommun som avsågs - blev kommentaren: 
- Det kan väl ändå inte vara möjligt?! I vårt århundrade!
Så det finns all anledning att våra politiker i kommunfullmäktige inte skämmer ut vår kommun nu på måndag.  
Här följer  en sammanfattning av kommunens (och kommunala bolagens) styrelser, nämnder och politiska råd idag - med namn på ordförandena:   
 • Kommunstyrelsen - Ilko Corkovic (gubbe)     
 • Borgholm Energi AB - Carl Malgerud  (gubbe)   
 • Borgholm Energi Elnät AB - Carl Malgerud (gubbe)    
 • Kommunrevisionen - Anders Marell (gubbe)    
 • Samhällsbyggnadsnämnden - Lennart Bohlin (gubbe)      
 • Socialnämnden - Vakant sedan årsskiftet efter Gunilla Johansson  
 • Utbildningsnämnden - Lennart Andersson (gubbe)     
 • Pensionärsrådet - Ilko Corkovic (gubbe)
Väljer man en gubbe som ordförande även i socialnämnden så blir vår kommun unik i sitt slag på ett synnerligen pinsamt som väl ingen vill. 
Nog känns det lite pinsamt när just Carl Malgerud i en helt annan insändare på samma sida i Ölandsbladet riktar sig direkt till Magnus Ståhl (gubbe) och skriver:
- Önskar dig lycka till på måndag då jag hoppas att du blir vald till ordförande i socialnämnden!
Men hej och hå! Det verkar som om Carl Malgerud - själv ordförande i två kommunala bolagsstyrelser - bejakar gubberiet!!!
Finns det verkligen inte någon kvinna i socialnämnden som klarar av att hålla i en ordförandeklubba? Eller kan man komma överens om att byta ut någon av gubbarna i socialnämnden mot en kompetent kvinna som för närvarande inte ingår i nämnden? Eller kan någon av de andra ordförandegubbarna i någon nämnd eller styrelse tänka sig att snabbt stiga åt sidan för att där bana väg för en kvinna? 
Undrar
Per Lublin 

PS. Vill tillägga att jag har ingenting som helst emot Magnus Ståhl som person och vet heller ingenting om hans eventuella engagemang i sociala frågor. Så det är på intet vis honom som jag vänder mig emot. Men jag vill inte att vår kommun ska bli den enda kommun i landet där samtliga ordförande i kommunala styrelser och nämnder är gubbar /oavsett ålder) och säger ett bestämt nej tack att vi  ska bli "Gubbholms kommun"!
 
Kommentarer

2 kommentarer:

 1. Heja Per, på dem bara, detta är ju inte klokt.....Kram Ewa

  SvaraRadera
 2. Heja Per på dom bara stick ut hakan!!!

  SvaraRadera