ÖNSKAR ER ALLA EN FIN SOMMAR - MED NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

ÖNSKAR ER ALLA EN FIN  SOMMAR  -  MED  NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

torsdag 3 maj 2018

Första maj med drillflickor, sossesvans och årets första svalor

Årets förstamajtåg i Borgholm var väl inte alldeles imponerande om man jämför med hur det kunde se ut på trettio- och fyrtiotalet (som man kan se på gamla fotografier) eller med fackeltåget på trettondagsafton härom året. Ett sjuttiofemtal personer tågade Storgatan ner, där merparten bestod av drillflickor och en musikkår, som vanligt inhyrda från Uppvidinge på Småland, vilka gick i täten. Sedan kom stadens kommunalråd Ilko Corkovic sida vid sida med kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson (S), en ung tjej från SSU i Kalmar - utsedd till "ungdomstalare" - och en till synes välmående riksdagskandidat (S) från LO. Därefter följde stolta bärare av - med åren allt färre - röda fanor och till sist hela sossesvansen och många med svårläsliga hemmasnickrade små plakat på pinnar. 
Det socialdemokratiska deltagandet i årets förstamajtåg kan tyckas ganska begränsat med tanke på att det var strålande fint väder och att sossepartiet dagarna innan hade gått ut med en liten videofilm på nätet, där det tydligt klargjordes när "avmarschen" skulle gå från Folkets hus och Ilko med hög röst förkunnade att:  
   "-Vi ska bli många vid årets förstamajdemonstration!"
"Sossetetssvängen". Hela förstamajtåget samlat på en bild när det rundar Societetsparken. Fr v drillfliclorna, musikkåren, högdjuren (bakom paviljongen) och övriga "sosseteten" samt "sossesvansen". Klicka på bilden för att få den större!
Och så till kommunalgrå "Gula paviljongen" nere vid hamnen, där Ilko skulle hålla förstamajtalet. Han hann inte mer än börja förrän en abonnerad buss - där musikkåren med drillflickor just stigit ombord - brummade förbi bort mot nästa mål. 
En hund gläfste återkommande och Ilko ägnade minst nio tiondelar av sitt tal åt allt annat än de kommunala frågorna. Det var rikspolitiken som gällde och "vi" det var det svenska regeringspartiet och inte vi som bor i Borgholms kommun. Och när han mot slutet av talet hamnade i det kommunala, så handlade det mest om vår goda ekonomi och annat som väl inte riktigt är hans egen förtjänst - som t ex byggkranar. Inte med så mycket som ett ord hörde jag honom nämna "Sveriges bästa äldreomsorg" och våra äldre.
Men det kanske är Stockholm som trots allt hägrar - och inte att bli gammal i Borgholm - eftersom Ilko märkligt nog finns med på sossarnas riksdagslista och mig veterligt inte har protesterat mot det. 
Därmed färdigrapporterat från årets förstamajfirande i Borgholm, men kan ju tillägga att det var betydligt mer givande att sedan ta lunchkorg med sig och åka över till östra sidan och se årets första svalor. 
Kommentarer 
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar