ÖNSKAR ER ALLA EN FIN SOMMAR - MED NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

ÖNSKAR ER ALLA EN FIN SOMMAR - MED NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

fredag 25 maj 2018

Jämn omröstning om bidrag till enskilda vägar gick fel tack vare (M)arcel och sossarnas utslagsröst

Man kan tycka att när kommunen äntligen återinför bidrag till våra mindre vägar, där enskilda vägföreningar är väghållare, så borde det ske i någon sorts rättvisa i förhållande till de vägar med vägsamfälligheter som får statliga bidrag med betydligt mera pengar. Även dom mindre vägarna behövs ju faktiskt - och behöver underhållas - för den kommunala servicen. T ex behöver ju hemtjänstbilar, sopbilar, skolskjutsar och närtrafik kunna komma fram dit folk bor.
Detta var det ingen som begrep när frågan var uppe i kommunstyrelsen häromsistens och det var långt lidet på dagen och ledamöterna bara tänkte på att få komma hem i den mån som dom alls tänkte. 
Men till kommunfullmäktigemötet i måndags hade snart 85-årige tidigare ledamoten Edgar Högström kommit nedresande från Vedborm och under Allmänhetens frågestund passade han på att förklara för dagens fullmäktigeledamöter hur det låg till samt hur mycket - eller snarare hur litet - som de berörda vägföreningarna skulle få. Ungefär samma belopp att dela på per år som för 18 år sedan utan tanke på att inflationen under den tiden gjort det beloppet betydligt mindre värt. Politikerna skulle ju knappast nöja sig om de skulle få samma arvode nu som för arton år sedan. 
Hör Edgar HÄR! 
HÄR kan ni sedan höra hur det aktuella ärendet med förslag till förenklad policy för bidrag till enskilda vägar lite senare - efter uppehållet med kaffe och Heliga smörgåsar - kom att behandlas. Då hade centerns Daniel Nilsson hunnit tänka till lite och kom med ett tilläggsförslag om att införa ett grundbidrag, vilket kunde ha löst problemet. Det var ett bra förslag som tilltalade många andra, däribland mig. 
Men prestige är prestige, så kommunalrådet Ilko Corkovic (S) satte sig till motvärn mot tillägget och fick hela sossesvansen med sig. Det slutade med en votering som blev väldigt jämn 16  - 16 med sossarna, Mp, V och Dåtid Öland  på ena sidan och centern, Ölandspartiet, KD, SD och moderaterna på den andra. Så när som på Marcel van Luijn (m) som lade ner sin röst och därmed kom att fälla tilläggsförslaget. 
Hade Marcel istället valt att - liksom sina "partikamrater" rösta för det, så hade omröstningen slutat 17 - 16 och då hade tilläggsförslaget vunnit. Nu fick istället dessvärre ordföranden(s) röst bli utslagsröst och därmed blev det som det blev. Marcel som lite pösigt brukar säga att han är "vald för att ta ansvar". Vilket ansvar tog han här genom att lägga ner sin röst?
Även jag hade ett tilläggsförslag, nämligen att kommunala bidrag bara skulle utgå till de vägar där det finns någon permanentboende, men det förslaget blev grundligt nedröstat, eftersom det ju kom fel håll. 
Hade det istället varit Ilko som varit så klok att han kommit med det tillägget, så hade det naturligtvis gått igenom och då hade det blivit mer pengar kvar i potten att dela mellan dom vägföreningar i vilka det ingår personer som är mantalsskrivna i kommunen. Ock kanske skulle det då också locka några delårsboende att skriva sig här, vilkas kommunalskatt då skulle tillfalla Borgholms kommun.
Så kontentan av kommunfullmäktiges beslut är att även om det nya systemet är enklare och åter medger kommunalt bidrag till mindre vägar som inte är lantmäteriförrättade, så ger det fasen så fjuttigt bidrag per löpmeter till de mindre vägarna - vilket gör det orättvist! 
Sen kan man ju tycka att det är orättvist att ordförandens - i detta fallet Eva-Lena Israelsson(s) röst ska vara mer värd än oss andra ledamöters. Det är ju heller inte rättvist, men så är nu systemet. 
Kanske vore det justare med lottning vid lika röstetal?
Plats för kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

2 kommentarer:

 1. Tanken med ett grundbidrag i vägbidragssystemet är inte fel, men att komma med ett förslag vid sittande bord, utan att specificera belopp tyckte jag var inte något jag kunde ställa mig bakom. Därav mitt beslut att avstå. Jag förstår att du gärna vill klanka ner på mig, men det finns faktiskt 16 ledamöter som sa nej till förslaget. Sedan är det fel hur jag/vi än gör. Röstar vi enhetligt som parti, tycker du det är skit med partipiskan. Gör vi inte det (som i måndags), är det skit också. Tur att vi har dig, som alltid gör rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera