ÖNSKAR ER ALLA EN FIN SOMMAR - MED NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

ÖNSKAR ER ALLA EN FIN  SOMMAR  -  MED  NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

tisdag 1 maj 2018

Om Per Ekströms hemlige son konstnären Ivan Lönnberg

   
   
Kaffestugan på Himmelsberga var i det närmaste fullsatt i söndags när författaren och f d tidningsmannen Sören Björklund var där för att berätta om konstnären Ivan Lönnberg (1801 - 1918) - hemlig son till vår öländske "solmålare" Per Ekström (1844 - 1935) i vars hus i Mörbylånga köping Sören Björklund bor sedan många år tillbaka.

Fullt i kaffestugan vid författarbesök i söndags
    
Ivan Lönnberg. Självporträtt
En spännande historia kring ett sidospår i Per Ekströms liv som resulterade i en son som växte upp i Östergötland med en handlare som officiell far, blev konstnär och hamnade i Paris, gick in franska främlingslegionen vid krigsutbrottet 1914 och stupade i norra Frankrike strax för Första världskrigets slut. Där författaren lagt ner en hel del möda och forskning i ämnet och kunde knyta ihop säcken i flera ändar på ett intresseväckande sätt .Trots att ödet ville att Per Ekström och sonen Ivan aldrig kom att träffa varandra.
En intressant och väl använd söndagseftermiddag! Mer finns att hämta i Sören Björklunds bok "Ivan Lönnberg - konstnären som stupade i första världskriget". 
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar