söndag 29 juli 2018

Kyrkstallar och toaletter i Köpingsvik. Men vad med dom andra toaletterna som stängdes?

Här är kyrkstallarna vid Kyrkallén i Köpingsvik. Byggda på sin tid för så kallat "fint" folk som skulle komma åkande med häst och vagn till kyrkan. Köpings socken var ju stor och där fanns många storgårdar med herrskapsfolk som hade långt till kyrkan som t ex Skedemosse och Öij, häradshövdingebostället på Lundegård m fl. Plus handlare och andra bättre beställda inne i Borgholm när staden var ny och fortfarande ingick i Köpings församling. Och jag kan tänka mig att man även från Stora Solberga och prästgården åkte med häst och vagn till Köpings kyrka innan bilen kom att ta över. 
Idag har kyrkstallarna förlorat sin ursprungliga funktion men står kvar som ett minnesmärke över svunna tider. I södra änden av byggnaden har samhällets enda offentliga toaletter inrättats, dels en mindre av ordinär typ och dels en lite större av handikapptyp (med ramp utanför). Båda med vattenklosetter och handfat med rinnande vatten. "Handikapptoan" är öppen året runt och frekventeras förutom av kyrkogårdsbesökare och andra förbipasserande även av hembygdsföreningen vid deras samtalskvällar i det gamla skolehuset (där toalett saknas). Den mindre toaletten brukar vara stängd när det inte är turistsäsong. Det har fungerat alldeles utmärkt. Kyrkan har enligt avtal stått för själva toaletterna och Borgholms kommun har - numera genom BEAB - stått för toapapper och själva städningen. 
Kyrkstallar i Kyrkallén...
... med toaletter

Hur kommunledningen nu i år valt att i låta toaletterna vara låsta för att slippa städningen är väl närmast en gåta, så därför är det ju glädjande att kommunalrådet tydligen kommit på bättre tankar och att dessa toaletter nu har öppnats igen. 
Men hur är det med toaletterna vid besöksmålen Källa gamla kyrka, Gärdslösa kyrka och för besökarna vid Ismantorps borg? Som stängdes samtidigt med toaletterna i Köpingsvik i början av sommaren. Kommer dom också att öppnas nu? Och ska toaletterna komma tillbaka till Badhusgatan och parken vid Netto när sommaren är slut och hyrfirman har hämtat tillbaka sina bajamajor? Man får hoppas att kommunledningen nu inser att de offentliga toaletterna faktiskt behövs året runt. Inte bara vid Kyrkallén i Köpingsvik. 
Foto: Per Lublin 
Kommentarer
Relaterade inlägg:
En grattishälsning som gjorde susen - söndag 29 juli 2018
Skit(o)nödigt beslut, hur tänker dom? - måndag 23 juli 2018   
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar