Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 5 juli 2018

Insynen blockerad till kommunens tyngsta nämnd! Nu börjar kampen för att åter öppna dörrarna till socialnämnden!

KUNDE VÄL ALDRIG TRO att nu - när vi äntligen fått öppna sammanträden i alla kommunens nämnder - som kommunmedborgarna kunnat sitta hemma och följa på skärmen i realtid eller närhelst det passat i efterhand - och som gjort att vårt kommunalråd (S) kunnat skryta med att Borgholms kommun är den mest öppna kommunen i hela landet - så skulle plötsligt dörrarna börja stängas och kommunens särskilt införskaffade webbkamera till socialförvaltningens nya fina sammanträdesrum (i sitt nyligen invigda förvaltningshus i kvarteret Höken) hållas nerstängd under mötena.
Fast när den nye ordföranden i socialnämnden tjoffsmocken Jan-Olof Forslund (S) sammankallat till sitt andra helt slutna sammanträde i rad och jag råkade få se sista punkten i ärendelistan, så kunde jag ju ana. Och i går blev protokollet offentligt. Av detta kan man läsa att hela nämnden slutit upp bakom att hålla sina sammanträden bakom stängda dörrar - vilket helt står i strid mot det av kommunfullmäktige antagna målet att Borgholms öppenhet. kommun ska präglas av öppenhet eller vara öppen ur medborgarnas perspektiv. Mer om detta kan du läsa HÄR (tidningsartikel i Barometern). Nu börjar kampen för att åter öppna dörrarna till alla kommunens nämnder så att allmänheten får insyn!
 
Som framgår av socialnämndens protokoll så var det således en enhällig nämnd bestående av politiker från S, M, CDåtid Öland och KD som beslutade att avskaffa insynen till kommunens tyngsta nämnd med ansvaret för vård och omsorg. Inget av dessa partier går därmed att rösta på i kommunvalet för den som vill behålla en öppen kommun med insyn i alla nämnder. 
Kommentarer 

Relaterade inlägg:
Dörrarna stängs både här och där. Så kanske även förskolan i Böda! - måndag den 25 juni 2018 
Besök i Socialens lokaler - ett besök på minerad mark! - lördag 27 januari 2018   
Lubbes årskrönika 2017 - fredag 5 januari 2018  
Äntligen webbsändningar i kommunal regi från samtliga nämnder! Socialnämnden sist ut på öppenhetens plan - tisdag 21 mars 2017
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar