måndag 23 juli 2018

Skit(o)nödigt beslut, hur tänker dom?

Ett skitonödigt och utbota dumt beslut togs i maj av kommunstyrelsens arbetsutskott (d v s kommunens inre ledning). Jag skriver "togs" och inte "fattades", för beslutsfattarna fattade väl ingenting av det, allra minst konsekvenserna av ett sådant beslut. Och beslutsfattarna var Ilko Corkovic (S), Marcel van Luijn (M) och Sofie Loirendal (Dåtid Öland), d v s dom tre som - för närvarande - utgör kommunledningen. Och beslutet som togs var att stänga de offentliga toaletterna på sju platser i kommunen och ersätta dem med några bajamajor på två ställen i Borgholm, tillgängliga under enbart sju veckor per år. 
De toaletter som kom att drabbas av beslutet var dom vid Kyrkallén i Köpingsvik, vid kyrkan i Gärdslösa, vid Källa Gamla Kyrka, intill f d lanthandeln i Bredsättra*, vid parkeringen till Ismantorps borg samt toaletterna vid Viktoriaskolan intill Badhusgatan och i parken vid Netto. Den sistnämnda ersattes av två sommarinhyrda bajamajor på samma ställe och den vid Viktoriaskolan av två andra sommarbajamajor vid platsen för Gula paviljongen (där det nu står en grå paviljong).
Beslutet innebar något minskade kostnader för BEAB:s städning av toaletter men förhållandevis stora kostnader för dom fyra bajamajorna under enbart sju veckor**. Ren dumsnålhet med andra ord. Det ryktas också om att det föreligger planer på att sluta med tömningen av toaletterna vid Kapelludden i Bredsättra. Hur f-n tänker dom egentligen? 
Jag tror att den öländska besöksnäringen är betydligt mer betjänt med att det finns tillgängliga toaletter vid populära öländska besöksmål som Kapelludden/Sikehamn, Gärdslösa kyrka, Ismanstorps borg och Källa ödekyrka än att vi lägger tiodubbelt mer med pengar på att ha den ena odugliga turistchefen efter den andra - som sedan får sparken och kostar att bli av med. Och ska det inte finnas en enda offentlig toalett vid kommunens näst största samhälle efter Borgholms stad - Köpingsvik - med fler än tusen invånare!? Det är ju närmast skamligt! 
När jag nyligen vid ett plötsligt möte på gatan nämnde för Ilko att toaletterna vid Kyrkallén i Köpingsvik hade stängts, fick jag ett något krystat svar att "vi kan väl inte hålla campinggästerna med toaletter". Som om dom inte skulle användas av ortsbor! Campingplatserna har ju faktiskt egna toaletter för sina egna gäster - och inga andra! Han nämnde inte då att han själv varit med om att ta beslutet - vilket jag just då inte visste! Han skulle i alla fall "titta på saken", varpå jag rådde honom att det nog var klokt att göra före valet.
Tror Ilko, Marcel och Sofie Loirendal att det nästan bara är i Borgholm som folk plötsligt kan behöva gå på toaletten? Och att sådant bara inträffar under sju veckor på sommaren? Eller tycker dom att det är OK om folk går in bakom kyrkogårdsmurarna och sätter sig där och skiter? Eller i buskarna vid parkeringen till Ismantorps borg? Eller intill sjöbodarna eller bakom kapellruinen vid Sikehamn?
Hur kul blir det sedan att återkomma till dom besöksmålen. Och hur fin kommer en vigsel i kapellruinen att bli med urinstank och en massa exkrementhögar alldeles intill.
Många människor - framför allt äldre - kan för övrigt ha behov av att väldigt ofta kunna besöka en toalett - även inne i Borgholm - men det har tydligen vare sig Ilko, Marcel eller Loirendalskan fattat. 
Får jag minsta lilla att säga till om efter valet i höst, så nog ska jag se till att vi åter får åretruntöppna toaletter igen på dom platser där det kan behövas.
*) Fotnot 1: Den stängda toaletten i Bredsättra har efter starka protester från hembygdsföreningen åter blivit öppnad
**) Fotnot 2: Alla kostnader för eventuella skador och klottersanering kommer kommunen enligt hyresavtalet att debiteras extra för och bajamajorna har redan blivit omkullvräkta fyra - fem gånger, lyckligtvis ännu inte med någon som då suttit i dem med neddragna byxor och fått allt i kärlet över sig
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar