Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 28 juli 2013

Fortsatt skön sommar!


Hur var det nu, skulle jag inte försöka inskränka mitt bloggande till lördagsförmiddagarna? 
Jo men nu körde det ihop sig igår. Jag blev inte färdig med vad jag hade på hjärtat, men nu idag söndag morgon är det klart för denna vecka och jag har nu också hunnit fixa till storleken på skillingtryckssidorna samt placerat in en bild på dom röda näckrosorna i Grindmossen i mina inlägg från igår! Kolla gärna!
Och förresten tänker jag förlänga mitt sommarlov - med bloggande endast på lördagar - fram till att skolorna - och kommunfullmäktige - börjar igen den 19 augusti! 
Ha - även ni - en fortsatt skön sommar!!
 
NYTT PÅ BLOGGEN BLIR DET HÄR IGEN NÄSTA LÖRDAG FÖRMIDDAG!   
Vill Du kommentera, klicka här!

Lögnartssonskans uttalanden väcker upprörda känslor


Under veckan som gått har jag kompletterat min tjänstefelsanmälan mot Lars Bylund med det som jag skrev om på bloggen i tisdags. Dessutom anser jag att Bylund borde tas ur tjänst medan brottmålsutredning pågår. Det var ett misstag att han alls fick jobbet som utbildningschef i Borgholms kommun och finge jag råda så skulle han få sparken helt och hållet! 
Därutöver har Lisbeth Lögnartsson retat gallfeber på föräldrar i Runsten genom att gå ut i media och påstå att dom nu blir "lidande" om dom nu ska behöva ändra sina planer och låta barnen gå i skola i Runsten, eftersom dom "sett fram emot" att låta barnen börja i andra skolor! 
Om det är någon eller några som har ställt till lidande och oro för föräldrar och barn på hela östra sidan så är det väl Lögnartssonskan själv och hennes anhang (med diverse olika partitillhörighet från vänster till höger). 
Jag förstår att dom blir förbannade när hon nu går ut och ömkar Runstensborna för att dom får behålla sin skola som dom har velat hela tiden! 
För att alla ska förstå vad som nu gäller vill jag här citera chefsrådman Carl-Gustaf Juhlin vid förvaltningsrätten i Växjö som den 17 juli - sex dagar efter förvaltningsrättens dom - uttalade sig så här till radions P4 Kalmar:
"– Kommunen har att rätta sig efter domen. Det innebär att göra alla förberedelser för att öppna skolan i höst igen, ta in elever, dela in i klasser, skaffa lärare och så vidare."

Vill Du kommentera, klicka här!

lördag 27 juli 2013

Väderlek och regioner


Väder är ett för många kärt samtalsämne, om dock inte särskilt passande för en blogg, men nog är det väl märkligt att nästan hela fruntimmersveckan har passerat helt fritt från regn - åtminstone i Borgholm - sånär som på ett lätt sommarregn i kvällningen den sjätte dagen som var Emma. 
Nu när fruntimmersveckan är till ända kom det i fredags några få små regndroppar i Borgholm medan kraftiga ösregn översvämmade den småländska storstaden Jönköping. Vadå samma region? 
Ytterligare en anledning att slå fast: Öland inte är och ska inte vara en del av Småland. Vi har en egen identitet och den består inte av nedlagda glasbruk, evinnerliga barrskogar eller regnigt högland. Vi ska heller inte behöva vara det småländska skafferiet som en konstlad "matlandsorganisation" för Småland och Öland vill ha det till! 
Så inte ska vi föra samman Öland och Småland till en storregion  med Östergötland i norr! Ännu värre vore dock att göra Öland och Borgholms kommun till en yttersta utpost i en skånsk region med Malmö som huvudstad! Som det finns vissa som förespråkar.
Låt oss hoppas att tjafset om regionbildningar slutar med att det också går att vara liten och naggande god!

PS. Tänk ändå vad prat om väder kan leda in på annat!

Vill Du kommentera, klicka här!

Dramatik i Runsten för hundra år sedan gav eko i hela Sverige.


Det skedde dramatik i Runsten även för hundra år sedan! 
I Runstens skola! Den gången var skolan belägen i det hus som numera är bibliotek. I det nordligaste rummet var då inrättat en tillfällig pastorsexpedition i avvaktan på att den just då avsatte kyrkoherden Carl-Olof Nyström skulle avflytta från prästgården. 
Nyströms tillfällige efterträdare Albert Åstrand som var prost i Norra Möckleby och som gjort den anmälan hos biskopen som lett till att Nyström fått sparken, en man som Nyström för övrigt hjälpt och stöttat under studieåren i Lund, satt dagens datum för hundra år sedan på denna tillfälliga pastorsexpedition  med ryggen mot dörren och samtalade med en besökande fjärdingsman, då Nyström steg in med en revolver och sköt Åstrand i ryggen! Åstrand avled samma natt efter transport med tåg och färja till det dåvarande lasarettet i Kalmar. 
Nyström dömdes senare till döden av tinget på Lundegård (förmodligen den sista dödsdom som avkunnats på Öland) men fick så småningom straffat omvandlat till livstids straffarbete. Efter mycket lång tid benådades som gammal man och levde sina sista år i frihet.
Inför en stor publik i trädgården vid Gärdslösa prästgård (där för övrigt både Nyström och Åstrand tjänstgjort vid olika tidpunkter) högtidlighölls i torsdags hundraårsdagen av prästmordet med bland annat en rättslig redogörelse av Torgil Melén (pensionerad domare bosatt i Borgholm) och berättelsen om bakgrunden till mordet samt den stora uppståndelsen i tidningar över hela Sverige av Bengt Bengtsson, medan Gun-Britt Nyborg för att nyansera gav en bild av Nyströms ljusa sidor som levat kvar bland äldre Runstensbor. 
Tre olika skillingtrycksvisor har återgivit den dramatiska händelsen. 
En av dem ser ut så här i originaltryck: 
 
 
 

En annan låter så här, frejdigt framsjungen av Anna de Wolfe till eget ackompanjemang, vilket blev en fin avslutning på en minnesrik kväll. Klicka här och dra upp ljudet på Din dator, så får Du höra!

EN FÖRMIDDAG FÖRLÖPER SÅ SNABBT OCH IDAG HANN JAG INTE RIKTIGT MED, SÅ DET FÅR BLI LITE FORTSÄTTNING I MORGON. VILL GÄRNA SAMMANFATTA VECKAN LITE MED ANKNYTNING TILL DAGENS SKOLA I RUNSTEN.
SÅ VÄLKOMNA TILLBAKA HIT TILL BLOGGEN I MORGON BITTI!

Vill Du kommentera, klicka här!

En pärla i Runstens socken


Idag kommer det - inte helt oväntat - att handla en hel del om Runsten!
I måndags var jag ute på Vanserums malm, en liten pärla fridfullt belägen vid sidan av dom allmänna vägarna! Där finns en öppen mosse, Grindsmossen, som lokala krafter restaurerat sedan många år tillbaka, och som kunnat ståta med näckrosor i minst tre färger.
Nu har man öppnat upp i vegetationen kring mossen och ökat vattenytan och utökat med gångstig och nya gångbroar, vackert utformad skylt av trä och stadig sittgrupp av trä vid mossens kant. Det har blivit riktigt fint framför näckrosorna. I vart fall dom lätt röda fanns det rikligt av. 
Grindmossen vid Vanserums malm   
Foto:Per Lublin 
Tyvärr tycks häckande häger, sothöns och andra andfåglar som funnits där tidigare ha försvunnit från mossen, men svalor och tornseglare flög lågsniffande över vattenytan och snappade skräddare och andra vatteninsekter. 
Dagen efter kunde jag läsa om arbetet med mossen i Ölandsbladet. Perfekt "tajmat", eller hur?

FÖRMIDDAGEN  ÄR INTE SLUT ÄN, DET KOMMER MERA. OM BÅDE RUNSTEN OCH ANNAT!
Vill Du kommentera, klicka här!

tisdag 23 juli 2013

Bylund trotsar lagen och nu är gränsen överskriden!


Det här är så upprörande så att jag känner att jag får gå extra ut med det här: 
Den drummeln Lars Bylund har nu inte bara i ord utan även handling visat att han inte respekterar lag och ordning. Nu är det inte bara hot om att inte respektera Förvaltningsrättens dom och den skyldighet som han har som kommunens utbildningschef att se till att alla skolor står öppna vid höstterminsstarten, nu har han gått över gränsen genom att ge order till kommunens personal på ett sätt som går stick i stäv mot gällande lagar. 
I fredags anlände en transportbil till Runstens skola och transporterade iväg ytterligare inventarier från skolan. Det visade sig att Bylund hade givit en av våra kommunanställda order om detta. Och detta efter att Bylund hade fått reda på Förvaltningsrättens dom!
Nu får det bli ytterligare en skrivelse till Riksåklagaren m fl om Bylunds självsvåldiga och olagliga agerande! 
Vill Du kommentera, klicka här!

Mer att läsa blir det här på bloggen nu på lördag förmiddag!!!
   

lördag 20 juli 2013

Fritt skolval gäller även Runstens skola


Vår olycka till utbildningschef, Lars Bylund, försöker nu slippa ha Runstens skola öppen, nu sedan föräldrar börjat anmäla sina barn dit.  Han hänvisar till att man med stöd av skollagen kan ta bort det fria skolvalet "om det medför betydande svårigheter för kommunen".
I det här fallet är dom eventuella svårigheterna självförvållade, så det fria skolvalet gäller därför.
Sjävfallet är det fritt för föräldrar och elever att välja vilken skola som helst som formellt sett inte är nedlagd. Här har kommunen - och Bylund - bara att gilla läget!

Vill Du kommentera, klicka här!

Svårt att få in en dementi, men JAG VILL INTE HA MERA UTREDNING NU!


I torsdags höll jag nästan på att få morgonkaffet i vrångstrupen. Det stod i tidningen Östran att jag ville ha en ny utredning om skolorna på Östra sidan, att det var syftet med min anmälan till bl a Riksåklagaren. Och att jag hade anmält kommunfullmäktige.
Inget av detta var sant.
Jag hade inte anmält kommunfullmäktige (som består av jag själv och 40 andra ledamöter) utan dem som jag anmält för misstänkt tjänstefel efter de sagt att de inte tänkte rätta sig efter Förvaltningsrättens dom var kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lögnartsson (här med sitt egentliga efternamn Lennartsson) och utbildningschefen Lars Bylund.
Och jag hade definitivt inte sagt att jag nu ville ha en ny utredning. Jag vill bara att kommunen nu sätter alla klutar till för att både Runstens och Gärdslösa skola ska kunna ta emot sina barn när höstterminen börjar!
Jag ångrade nu att jag dagen innan råkat tala med en tillfälligt för dagen ditplacerad ung person på Östrans lokalredaktion som sade sig första vad jag menade men tydligen inte hade fattat ett dugg och som verkade tämligen okunnig om Borgholms kommun.
Ringde in till centralredaktionen i Kalmar och vi kom överens om att jag skulle mejla in en dementi så att det blev rätt. Jag skrev då så här:
Ber att få dementera vissa uppgifter på Östrans Ölandssida igår:
Jag har INTE anmält kommunfullmäktige utan har gjort anmälan mot kommunstyrelsens ordförande och utbildningschefen i Borgholm för att de försöker trotsa sin skyldighet att se till att Runstens skola öppnas nu när förvaltningsdomstolen upphävt beslutet att lägga ner skolan. 
    
Jag vill INTE HELLER ha någon ny utredning kring skolans vara eller inte vara utan bara att den omgående återställs så att Runstens skola kan öppnas vid höstterminsstarten! Vilket är kommunledningens och utbildningsförvaltningens förbaskade skyldighet att se till!
I gårdagens Östran kom då smått som fanken ett litet "förtydligande" att jag hade anmält kommunfullmäktiges ordförande och ingen annan. Fel igen, för nu var det faktiskt inte Jan Erici utan Lögnartssonskan och Bylund som jag hade anmält. Och ingenting stod det om det där med den påhittade "utredningen".
Igår talade jag med den ordinarie lokalredaktören och han skulle tala med Kalmar och idag står det i Östran ett "Förtydligat förtydligande" om vilka som blivit anmälda. Men inget om att jag faktiskt INTE VILL att skolfrågan ska utredas mer nu.
JAG VILL BARA ATT BÅDA SKOLORNA PÅ KOMMUNENS ÖSTRA SIDA NU SKA VARA ÖPPNA VID TERMINSTARTEN!
Det är tydligen svårt det där med dementier!

Vill Du kommentera, klicka här!

Äpplet faller inte långt från trädet - inte ens på torget i Borgholm


Onsdagskväll på torget i Borgholm med folk överallt. Allsång med Ulf Olsson, lilla Siri Hermansson och Birger "Biggan" Olsson som drar av den riviga elvislåten "All shook up". Samt ett tillrest musikband, känt från någon eurovisionsschlagertävling. Veteranbilar i mängd, prydligt uppställda. Strålande väder. Ett kommunal-oråd med tuggummituggande vuxen dotter och med egen liten dotter har brett ut sig på filtar på gräsmattan.
Plötsligt kommer en annan syn för mig. Tuggummituggande dottern arbetar inom hemtjänsten. Det är en morgon under julhelgen. Den tuggummituggande gör sedvanligt hembesök hos ensamboende äldre man. På sig har hon hörlurar där musiken dunkar. Hon ställer fram maten på bordet och vad den gamle ska ha. Sen beger hon sig vidare till nästa. Iförd sina hörlurar med musik.
Lite senare kommer mannens son för att besöka sin far och finner fadern sitta död i sin bil som står parkerad framför huset. Han slår givetvis larm men fadern är och förblir död.
Den tuggummituggande blir tillfrågad av sin chef om hon ingenting märkt när hon var där, men hon svarar att hon hade pratat med honom och det var inget särskilt då.
Detta visade sig strax vara osanning då läkare kunde konstera att mannen varit död flera timmar innan den tuggummituggandes besök.
Ny version från den tuggummituggande: Toalettdörren var stängd när hon kom in i mannens bostad. Hon hade talat till honom och tyckte att han hade svarat.
Nollkoll med andra ord. Och därtill lögner.
Hade den tuggummituggande arbetat i ett privat vårdbolag så hade hon omedelbart fått sparken. Nu hände till en början ingenting. Först efter två veckor - när det hela redan spritt sig bland folk från mun till mun - gjordes en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen
Kan det att anmälan till Socialstyrelsen dröjde så länge och att hon inte fick sparken från kommunen bero på att den tuggummituggande ju var dotter till självaste kommunalrådet!?
Kan man ju fråga sig.
Nu var det här inte bara en syn utan historien är tyvärr alldeles sann.


Äpplet faller inte långt från trädet. Den tuggummituggandes mor brukar också tugga tuggummi, bland annat under kommunfullmäktigesammanträden  - ett utmärkt sätt att se ointresserad ut i vissa sammanhang. Den tuggummituggandes mor har också arbetat med våra äldre och har fortfarande kvar en tjänst där (som hon dock är tjänstledig från sedan drygt ett decennium tillbaka). Den tuggummituggandes mor har - om inte musik så dock - knäck i lurarna (vilket innebär att hon har svårt att höra, i varje fall vad folk tycker).

Vill Du kommentera, klicka här!

Kackel i hönsgården efter förvaltningsrättens dom


Det är nu tolv dagar sedan som jag satt där ensam hos Förvaltningsrätten i Växjö med ett motståndarlag på fem personer mitt emot - som jag berättade om förra lördagen här i min kommunblogg.
Jag kände mig lite som den lille David mot jätten Goliath.
Det var inte mycket som den femmannastyrkan presterade.
T ex så påstod den så kallade kommunchefen Christina Madeling att man först samma morgon som kommunfullmäktigemötet (där striden om skolorna på östra sidan stod) förstod att det skulle komma många åhörare "eftersom de hade pratat om det i kalmarradion" den morgonen och då var det för sent att flytta mötet till en större lokal. Mina tre vittnen som sedan blev hörda på telefon kunde dock alla intyga att den här frågan hade varit den mest engagerande under hela hösten, att spänningen var stor inför kommunfullmäktigemötet på hela östra sidan och att vem som helst långt i förväg hade kunnat räkna ut att det skulle komma väldigt många åhörare så att det hade behövts en större lokal, som t ex Folkets hus eller någon bygdegård.
Inte särskilt mycket i huvudet hos "kommunchefen" med andra ord!
När kommunal-orådet Lisbeth Lögnartsson sedan började breda ut sig om en massa saker som inte hade det minsta med målet att göra, så blev hon återförd till ordningen av rättens ordförande som på ett mycket bra och tydligt sätt skötte förhandlingen.
Bibelns David besegrade jätten Goliath (och blev sedan vald till kung), men hur skulle det gå i det här fallet? Domen skulle komma inom en vecka. Kan väl erkänna att det kändes lite spännande.
--------------------

Det hjälpte att hålla tummarna!
Domen föll redan på fredagen, men först i måndags blev den känd. Jag fick först veta genom en journalist som ringde upp mig i måndags och ville ha en kommentar. Han hade sett den bland den i mappen med inkommande post på stadshuset.
Det blev naturligtvis ett litet inlägg om den glädjande nyheten här i bloggen redan i måndags men här kommer lite mer kring förvaltningsrättens dom:
Jag hade ju anfört flera rättsliga grunder för att kommunfullmäktiges beslut att lägga ner en skola på östra sidan skulle undanröjas, tyvärr har rent sakliga skäl ingen betydelse, som t ex att beslutet är urdåligt och ödeläggande för en inflyttningsbygd. Det är bara formaliteterna som räknas när ett kommunfullmäktigebeslut ska prövas i en förvaltningsdomstol.
Vad Förvaltningsrätten hade fastnat för var att kommunfullmäktiges ordförande  trots mina protester hade satt streck i debatten. Ordföranden har inte rätt att Jan Ericibegränsa ledamöters yttranderätt på det viset. Därför upphävdes kommunfullmäktiges beslut att lägga ner Runstens skola!
Att kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici nu hamnat i en minst sagt pinsam situation är synnerligen självförvållat. Han har under lång tid försökt att uppträda som en gammaldags skollärare som har sina hackkycklingar som ständigt ska tillrättavisas. Det är bara rottingen som har saknats.
Gång på gång när jag haft ordet och stått i talarstolen har han avbrutit mig med tillrättavisningar på ett sätt som han inte gör mot andra. Många gångar låtsas han inte märka mig när jag begär ordet utan andra uppe på podiet ha fått uppmärksamma honom på min uppsträckta hand. Och det är inte första gången som han på detta olagliga sätt plötsligt har satt streck i debatten. 
--------------------
En kommunmedborgare från Runsten skrev till mig nästa dag bl a:

" - Kan tänka mig att det kacklar vilt nu i Sveriges största hönshus, (kommunalkontoret i Borgholm)."
Jag svarade med bl a:
" - Jag kan nog också tro att det kacklas hej vilt där inne. Och att hönsen försöker slita stjärtfjädrarna ur gammeltuppen Jan Erici."
             
Vill Du kommentera, klicka här!

torsdag 18 juli 2013

Domstolstrots från kommunledningen, men Runstens skola MÅSTE enligt lag och ordning stå öppen vid terminsstarten!


Ytterligare något alldeles exceptionellt har inträffat som gör att jag nu gör ännu ett inlägg så här mitt i veckan, trots att jag så här under juli månad hade tänkt begränsa mitt bloggskrivande till lördagförmiddagar. 
Kommunal-orådet Lisbeth Lögnartsson och vår olycka till utbildningschef, Lars Bylund, har klart visat att dom tänker nonchalera förvaltningsrättens dom och istället följa det upphävda kommunfullmäktigebeslutet, vilket isåfall är rent lagtrots och borde leda till straffrättsliga åtgärder. Det är ju något alldeles exceptionellt och borde inte kunna ses emellan fingrarna med av dom myndigheter och instanser som har att se till att lag och ordning följs. 
Som upprörd medborgare har jag därför igår anmält misstänkt tjänstefelsbrott till såväl Skolinspektionen som Riksåklagare, JO och JK om saken och skrivit i huvudsak så här: 
               
Kommunfullmäktige i Borgholms kommun beslutade den 26 november 2012 att fr.o.m. höstterminen 2013 lägga ned Runstens skola (låg- och mellanstadieskola) i sydöstra delen av Borgholms kommun.  I en omröstning mellan att lägga ned skolan i Gärdslösa (som kommunstyrelsen hade föreslagit) eller skolan i Runsten (som utbildningsnämnden hade föreslagit) så ”vann” förslaget att lägga ner skolan i Runsten med en rösts övervikt. I övrigt fanns alternativet att inte lägga ner någon skola alls. 
Kommunfullmäktiges beslut överklagades till Förvaltningsrätten som efter muntlig förhandling den 8 juli upphävde beslutet i en dom nu den 12 juli 2013 (mål nr 4907-12). Målet hade avgjorts skyndsamt för att klarhet om skolsituationen skulle föreligga före höstterminsstarten. Därmed torde det stå fullt klart att det i dagsläget inte längre föreligger något beslut att lägga ner Runstens skola fr.o.m. höstterminen 2013 och att skolan därmed ska ta emot elever i låg- och mellanstadium och vara fullt verksam under höstterminen på samma sätt som tidigare. 
Idag den 17 juli hävdas i tidningen Östran (under rubriken Runstens skola stängs trots upphävt beslut) av kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson att   
” – Förvaltningsrätten tog inte ställning i sakfrågan, det var bara formalia de hade synpunkter på”
   
och att detta inte kommer att påverka det tidigare beslutet.
 
Förvaltningsrättens uppgift är dock inte att ta ställning till annat än själva lagligheten grundat på formalia och Lisbeth Lennartssons uttalande vittnar därför bara om okunskap, förakt för domstolen eller både ock.  
Chefstjänstemannen på kommunens utbildningsförvaltning Lars Bylund säger i samma tidning:           
” – Bedömningen är ju att skolan inte ska finnas. Jag förutsätter att kommunfullmäktige tar samma beslut på nytt.       
Det framgår av tidningsartikeln att inte heller Lars Bylund avser att rätta sig efter förvaltningsrättens dom. 
Enligt min uppfattning så är det den gamla invanda ordningen, där det finns låg- och mellanstadie-skolor i både Gärdslösa och Runsten, som nu gäller så länge som inget annat lagligen är beslutat och att det därför föreligger en skyldighet för den ansvariga utbildningsförvaltningen, utbildningsnämnden och kommunledningen att omgående verka för att Runstens skola står öppen för att ta emot de elever som vill komma dit när höstterminen börjar. 
Bylunds och Lennartssons tydligt visade intention att inte respektera Förvaltningsrättens dom (och ta konsekvenserna av den och se till att Runstens skola kommer att stå öppen vid höstterminens början) är ingenting annat än lagtrots och föranleder misstanke om straffbart tjänstefelsbrott.

Ytterligare bevisning för Lisbeth Lögnartssons och Lars Bylund planerade lagbrott finns i dagens nummer av Ölandsbladet. Det är bara för mig att skicka vidare artiklarna. I Ölandsbladet har även Christina Ateva uttalat sig på ett sätt som tyder på att hon är inblandad i planerna och bör lagföras för detta.
-------------------- 
När Lögnartssonskan nu så fullständigt nonchalerar Förvaltningsrättens dom så kan man ju fråga sig varför hon över huvud taget brydde sig om att komma till Förvaltningsrätten veckan innan med en manstark styrka på fem personer. Varför skulle Lisbeth Lögnartsson med följe alls bry sig om att ägna en hel dag åt att åka till Växjö och sitta på domstolsförhandling om dom ändå tänkte skita i rättens dom om den gick dem emot! ???? 
-------------------- 
Till er som har barn i skolåldern och vill ha dem i Runstens skola vill jag bara säga: 
Ni har full rätt att skriva in era barn i Runstens skola och åka dit med dem vid höstterminsstarten. Det är kommunansvarigas förbaskade skyldighet att ha Runstens skola öppen då! Precis som alla andra skolor där det inte finns ett lagakraftvunnet nedläggningsbeslut!
--------------------

          Välkommen att läsa mer här på bloggen på lördag förmiddag!
Vill Du kommentera, klicka här!

måndag 15 juli 2013

Grattis Runsten och hela Borgholms kommun!


För en stund sedan kom ett nytt glädjande besked som jag inte heller kan vänta med att berätta om för mina läsare!
Förvaltningsrätten i Växjö har nämligen beslutat att undanröja kommunfullmäktiges beslut att lägga ner skolan i Runsten. Det finns alltså inget nedläggningsbeslut längre!
Utbildningsnämnden har nu bara att rätta sig och se till att båda skolorna på östra sidan står öppna när höstterminen börjar.
Nu behöver inte Runstens positiva befolkningsutveckling rasa och nu ska inte Borgholms kommun behöva betala onödiga mångmiljonbelopp i skolpengar till Mörbylånga kommun!
Nu ska jag försöka få tag i domen som jag ännu inte har sett och återkommer med kommentarer på lördag. Till dess ska jag försöka få lite välförtjänt vila och njuta av lite extra av vår härliga öländska natur.
Välkommen att läsa mer här på bloggen på lördag förmiddag!

Vill Du kommentera, klicka här!

Grattis alla Rällaskogens vänner!


Nu har det hänt! 
Jag skrev för två veckor sedan att under juli månad kommer ni bara att hitta nya inlägg på min kommunblogg på lördagsförmiddagarna. 
Om det inte inträffar något alldeles exceptionellt! 
Och nu har något alldeles exceptionellt inträffat, något som jag har fått veta nu under helgen och som jag inte vill dröja med att berätta ända till på lördag. 
Nämligen att Mark- och miljödomstolen i Växjö har gett Länsstyrelsen bakläxa och därmed givit föreningen Rällaskogens Vänner rätt att överklaga den detaljplan som berör Rällaskogen och som ger markägaren möjlighet att bygga en massa fritidshus där. 
Bakgrunden är att kommunfullmäktige tidigare i år antog en detaljplan som innebar fritt fram för att bygga ett 45-tal fritidsbungalows i norra delen av Rällaskogen. Något som Rällaskogens Vänner överklagade till Länsstyrelsen i Kalmar. Kommunens så kallade "samhällsbyggnadschef", Göran Borgö, menade att det bara var markägande grannar som har överklagningsrätt när det gäller detaljplaner och där inne i skogen fanns det ju inga grannar. På samma linje gick Länsstyrelsen som beslutade att inte behandla överklagan på den grunden att Rällaskogens Vänner inte skulle ha överklagningsrätt. Länsstyrelsens avvisningsbeslut överklagades därefter (till Mark- och miljödomstolen) av Rällaskogens Vänner som hävdade att eftersom föreningen funnits i fyra år och lagen numera medger överklagningsrätt över detaljplaner för ideella föreningar som funnits i minst tre år och  berörs av planen, så har föreningen överklagningsrätt. Eftersom detaljplanen får en betydande miljöpåverkan på den skog som föreningen tillkommit för att skydda!
Och i torsdags fick Rällaskogens Vänner rätt så långt! 
Rällaskogens Vänners överklagan av detaljplanen med de många fritidshusen i Rällaskogen måste nu behandlas av Länsstyrelsen i vanlig ordning. Med utredning och det som krävs.  Och skulle föreningen inte lyckas få detaljplanen uppriven då, så finns det ytterligare två instanser att gå vidare till. I slutänden får vi hoppas att de goda argumenten för att inte tillåta någon exploatering i Rällaskogen vinner gehör! 
Och nu lär det inte längre gå att påverka saken med någon mutresa till spa-hotell i Åre! Domstolar är lyckligtvis inte lika lätt påverkbara som kommunala makthavare.
Om inte något lika roligt och exceptionellt inträffar innan dess så ses vi här igen på lördag förmiddag!

Vill Du kommentera, klicka här!

lördag 13 juli 2013

Trots allt får ni ha en fin helg och en bra vecka! Vi träffas här på bloggen igen nästa lördag förmiddag!


 

Allvarligt hot mot öländsk miljö och grundvattnet på ön!


Veckans stora nyhet var annars av det tristare slaget: 
Beskedet i början av veckan att förvaltningsrätten i Falun (där myndigheten Bergsstaten ligger) i en dom har gått emot dem (bland annat vår kommun) som överklagat Bergsstatens beslut att tillåta provborrning efter naturgas på stora delar av Öland. 
Trist!
Det hela verkar helsjukt! 
Som väl är ser det ut som att kommunen kommer att gå vidare till Kammarrätten och överklaga förvaltningsrättsdomen. 
Gasborrning på Öland skulle kunna få fruktansvärda konsekvenser för bl a öns grundvatten och detta får bara inte ske!
  
Vill Du kommentera, klicka här!

Det svänger i Borgholm


I onsdags hörde jag plötsligt vännerna Lasse Stenberg (mest känd som Mister X) och Kee Möller från Björkviken i Borgholm prata i Kalmarradion på morgonen. Dom hade kvällen innan vunnit en deltävling i "Kanske till Svensktoppen" på Larmtorget i Kalmar med en låt som Lasse har skrivit och därför var dom nu med i morgonprogrammet. Det var väl på tiden att dom får välförtjänt framgång på riksnivå. Dom är ju faktiskt jättebra båda två!
Nyligen hade dom änglavakt vid en bilkrasch och nu får vi hoppas att dom gör genombrott i den svenska musiktoppen! 
Skivbolag, ställ er i kö, tack!
-------------------- 
På kvällen samma dag var det störtregn när det skulle vara allsång på torget! Lik förbaskat var det ett par hundra människor samlade på torget och musiken den svängde ordentligt medan regnet bara hällde ner. 
Uffe Olsson är grabben som kan få till det mesta, men vädrets makter rår han tyvärr inte på. Utan honom hade det dock troligen varit tomt på torget denna onsdagskväll. Tänk så många fler arbetsplatser vi hade kunnat haft i kommunen om det istället varit han som fått det jobb som Anders Nyholm en gång i tiden fick som kommunens näringslivssekreterare eller vad det nu kallades.
           
Vill Du kommentera, klicka här!

Tisdagskväll med Dan Andersson i Föra kyrka


Helgdagskväll i timmerkojan, Jungman Jansson, Tiggaren från Luossa, Gunnar Wägman och andra både välkända och mindre kända vackra tonsatta dikter. Ja det var mycket som rymdes i skådespelaren Bo Backagårds två timmar långa program om Dan Andersson som Föra hembygdsförening hade bjudit in till på tisdagskvällen. 
Förra sommaren hade alla inte fått plats när Bo Backagård då skulle framträda med sitt Dan Andersson-program i hembygsgården. Därför hade man i år gjort en ny satsning med samma program, denna gång i kyrkan, där betydligt fler får plats. 
Kyrkan blev nästan helt fylld till sista bänk. 
En fantastisk tisdagskväll med en odödlig skald från Bergslagens finnskogar som för mer än hundra år sedan dog endast 32 år gammal i ett sjabbigt hotellrum i Klarakvarteren i Stockholm, där man hade rökt med cyanväte mot ohyra några dagar tidigare utan att vädra ut den giftiga gasen tillräckliga och utan att informera gästerna. 
Tack Föra hembygdsförening! 
--------------------

PS! Visste ni att det finns en koppling mellan Dan Andersson och Öland genom trubaduren Gunde Johansson. Gunde hade sommarställe strax utanför Köpingsvik och underhöll på olika ställen i Borgholmstrakten med sång till gitarr när han var här på somrarna. Gärna med Dan Andersson. Gunde har själv gjort tonsättningarna till flera av Dan Anderssons dikter, bl a den fina till den om Tiggaren från Luossa.

Vill Du kommentera, klicka här!

En måndag i Växjö


På måndagen bar det av till Växjö. Hade inbjudan till förvaltningsrätten för att få möjlighet att med vittnesförhör bevisa att offentlighetsprincipen hade åsidosatts när kommunfullmäktige beslutade om nedläggning av en skola på östra sidan, d v s en klar grund för att beslutet - som blev ett dråpslag för Runsten  men ödesdigert i princip för hela kommunen - ska rivas upp.
Buss till Kalmar och sedan tåg.
I förvaltningsrätten hade man från kommunledningens sida laddat upp med hela fem personer som hade rest dit för att försvara kommunfullmäktiges beslut: Fullmäktiges ordförande Jan Erici, kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lögnartsson, den så kallade kommunchefen Christina Madeling, kommunsekreteraren Marie-Louise Johansson och säkerhetsansvarige för stadshusen Jan-Åke Johansson.
Man kan ju undra om det var nödvändigt med så många och vad dom kostade.
Vad som skulle diskuteras var om ytterporten till stadshuset hållits låst eller inte under viss tid av kommunfullmäktiges möte, vilket den inte får vara. Om webb-sändningen fungerade eller inte, vilket den borde göra, så som kungörelsen till mötet var utformad. Och om mötet där frågan om skolorna på östra sidan skulle avgöras borde ha hållits i en större lokal.
Två timmar tog förhandlingen och domen utlovades komma "inom en vecka".
Nu får vi hålla tummarna!
--------------------
I Växjö har storken nyligen gjort besök hos en systerdotter till mig som bor där. Och efter besöket i förvaltningsrätten fick jag tillfälle att träffa den lilla pigga knappt en vecka gamla Majken Vidstige innan det var dags att ta tåget tillbaka. Så mysigt och vilken härlig avslutning på Växjöbesöket!

Vill Du kommentera, klicka här!

Hemresa från Visby - inte utan viss dramatik


Årets stora politikerjippo hade börjat avmattas redan på fredagen men lördagen var den stora avresedagen från Visby. 
Att Annie Lööf (c) var lördagens huvudtalare i Almedalen verkade inte utgöra minsta minsta hinder för att dom av veckans deltagare som inte redan lämnat Visby passade på att packa och ge sig av redan tidigt på lördagen. En ganska enkel gissning är att hon inte kommer ha någon plats på Almedalens scen under motsvarande vecka nästa år och att det då kommer vara det sista året som centern kommer ha någon egen dag i Almedalen för efter valet nästa höst är det inte särskilt sannolikt att det partiet finns kvar i Sveriges riksdag. 


Annie L i eftersnack på TV 2:s scen efter sitt sista (?) tal på Almedalens scen
  
På lördagskvällen dök det dock upp en del politiker i Visby som inte synts där tidigare under veckan, många med små s-symboler på sina kavajslag. Dom passade på att festa loss lite inför söndagen som var socialdemokraternas dag, ty i år var det deras tur (eller otur) att få avsluta veckan. Och faktiskt blev det väldigt trångt i Almedalen när Stefan Löfvén höll sitt tal i söndagssolens sken. Folk stod som packade ända bort till kanten av den lilla parkdammen
 
 
Stefan L avslutade veckan på Almedalens scen
Teckningar: Per Lublin 
Och vad ölänningar beträffar råkade jag på ett par till. Som inte ens bodde i Persnäs. I lördagskvällens vimmel på ett av dom populäraste "vattenhålen" (där det snarare än vatten är rosévin och flasköl som gäller) träffade jag nämligen Anna Hedh, känd pendlare mellan Mörbylånga och Bryssel, och på söndagen bland åhörarna i Almedalen även Mats Andersson, revytextförfattare och Barometernjournalist, bosatt i Algutsrum fram till 2007 (men numera i Kalmar). 
Träffade även Lasse Vinnefors från Stora Rör med särbo Lizel Forsberg i Almedalen. Lizel berättade om en episod från 1980-talet som jag gärna återger. Hon arbetade på den tiden på länsstyrelsen i Kalmar och var engagerad i en kampanj som hette "Hela Sverige ska leva" som hon skulle prata om på ett möte uppe i Löttorp, ett möte där övrigt även jag var med. Det stora kommunalrådet vid denna tid, Ivar Nilsson, var naturligtvis också där och satt långt framme. Med sin stora kroppshydda kastade han skugga på vita duken där presentationen skulle visas, vilket föranledde Lizel - som inte visste vem den storvuxne mannen var - att maka lite på sig. Först efteråt hade hon fått höra vem mannen var och att hon nog var det första som hade bett Ivar att flytta på sig! 
------------------- 
 Årets genomgående ord under Almedalsveckan var "samförstånd". Flertalet av de två tusen seminarierna som hållits under veckan hade handlat om samförstånd och att prata ihop sig. Oavsett själva ämnet för seminarierna. 
Av en journalist blev jag till och med tillfrågad om "samförståndet" i vår egen kommun. Det var pinsamt att behöva förklara hur lite av den varan som det finns här hemma i Borgholms kommun. Det som är är självklart i många andra kommuner, där man försöker verka i samförstånd för sin kommuns bästa, är ju i vår kommun numera otänkbart. Det var betydligt bättre i det avseendet när Lillebill Grähs var kommunalråd och vi arbetade tillsammans för att få ett riktigt gymnasium till Borgholm!
Det enda politiska samförstånd som jag har kunnat uppfatta i vår kommun under senare år är de övriga partiernas tysta överenskommelse att försöka hålla Ölandspartiet utanför så mycket som möjligt. Detta som en del i en slags politisk mobbning.   
Man har från de tre stora styrande partiernas sida försökt sätta käppar i hjulen för de flesta av de samförståndslösningar som jag har försökt föreslå. 
Att kommunstyrelsen har föreslagit avslag för  i stort sett samtliga Ölandspartiets motioner - oavsett om man tyckt förslagen vara bra eller ej - säger ju det mesta.
 -------------------
Hemresan från Visby till Borgholm tog sju timmar: Båt till Oskarshamn tre timmar, väntan i Oskarshamn en timme, buss till Kalmar en och en halv timme, en timmes väntan på bussen till Borgholm, dit jag kom fram först vid midnatt. Hade båten istället gått direkt till Grankullavik och det därifrån gått en anslutande buss till Borgholm så hade resan tagit halva tiden. 
Den gången som Borgholms kommun bekostade muddring av inloppet till Grankullaviken, så tecknade man (d v s Lisbeth Lögnartsson, Eddie Forsman och - på den tiden - Sune Axelson) ett väldigt dåligt avtal om färjetrafiken, eftersom rederiet efter bara en och en halv säsong helt sonika kunde förflytta färjan till en helt annan linje utan minsta efterräkning eller ersättning till Borgholms kommun
 --------------------
Väntetimmen i Kalmar mellan klockan 22 och 23.10 blev inte fullt så långsam som jag först hade föreställt mig att den skulle bli. 
Utanför pressbyrån (där jag precis hann få en grillkorv innan dom stängde) var plötsligt min tungt packade resväska försvunnen!!! Själv sprang jag väl runt som en yr höna för att se vart den hade tagit vägen, när plötsligt en observant person - som senare visade sig vara en läkare från Oskarshamn - kom på en man med en resväska i ett buskage och ropade frågande åt honom vad han gjorde med väskan. Mannen sa att han hade hittat den där i buskaget och försvann snabbt därifrån. Utan väska. Som jag därmed fick tillbaka. 
Den rådige läkaren följde sedan med mig på tjuvjakt kors och tvärs genom Kalmar i en polisbil, som efter en stund kommit på plats. Efter vissa tips fick vi tag på tjuven - han som påstod sig ha "hittat" resväskan i buskaget - uppe på stadsvallen mitt emot Baronen och han kunde gripas av poliserna. Vi hann sedan precis i tid tillbaka till stationen, jag till min buss och den hjälpsamme mannen från Oskarshamn till ett möte med en person som han skulle hämta från tåget. 
Gissa vem som sen ska få veckans ros i Oskarshamnstidningarna! 
Personer som sätter i system att stå vid järnvägsstationerna och i obevakade ögonblick stjäla resenärernas bagage har jag inte mycket till övers för. Det som dom på detta sätt lyckas komma över är väl kanske inte alltid av något större värde för tjuvarna men kan vara ovärderligt för dom som drabbas. Sådant pack bör man försöka sätta dit om man kan, om inte annat så för att hindra att fler blir bestulna!
 --------------------
Visby är en helt fantastisk stad och visst har veckan där varit fin. Men jag säger nog som jag brukar när jag varit hemifrån ett tag:
Borta bra men hemma bäst!

 Vill Du kommentera, klicka här!

lördag 6 juli 2013

Direkt från Almedalen


Har nu varit en hel vecka i Visby, politikernas årliga ljugarevecka eller Almedalsveckan som den också kallas.
Säga vad man vill om den, men denna vecka är utmärkt för var och en som vill knyta kontakter och lobba bland makthavarna i angelägna frågor.

Gotlänningen Pigge Werkelin höll sig framme och lobbade för sin tilltänkta färjelinje mellan Visby och Västervik, här i "heta stolen" på ett seminarium i början av veckan

Få ölänningar tycks dock utnyttja denna möjlighet. Förutom miljöpartisten Bertil Lundgren (som jag som hastigast stött ihop med tre gånger under veckan) har jag bara råkat på fyra ölänningar här under veckan. Det var igår kväll som träffade kd-politikern Mikael Almkvist i en gränd tillsammans med sin hustru Eva och paret Gull-Britt och Seved Eriksson. Samtliga - liksom Bertil Lundgren - från Persnäs.
Därutöver har jag här i Visby träffat ett par personer med viss anknytning till Öland, såsom Åse Lo Skarsgård som på sin tid hade hand om Östra Smålands borgholmsredaktion under ett par kortare peroder (och som numera arbetar på den utmärkta tidningen Dagens Samhälle) och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren (som då ocfh då har gästspelat med krönikor i Ölandsbladet). Samt Almegas informationschef Ulf Lindberg med sommarbostad i Lerkaka och kd-ledaren Göran Hägglund som kom med samma båt som jag till Visby, direkt från sommarvistet i Föra. 
I övrigt inga. 

 
Sommarölänningen Göran Hägglund (kd) var veckans första talare på Almedalens scen

Från Öland har jag dock fått rapport om att kommunal-orådskan Lisbeth Lögnartsson även skulle ha varit eller vara här - tillsammans med sin av kommunalskattemedel välbetalda sällskapsdam Christina Madeling, men själv har jag inte sett dem trots att jag rört mig bland folk hela dagarna. Annars borde väl ändå kommunal-orådskan ha dykt upp på det seminarium som handlade om att försöka ändra lagen så att kommuner ska få vetorätt mot gasprospektering. Där fanns åtskilliga kommunalråd från både Östergötland och Västra götaland, men ingen mer än jag som kunde rerpresentera Öland. Ett väldigt viktigt seminarium annars.
Igår var jag på två olika intressanta seminarier som handlade om regional matkultur och dess betydelse för tillväxt i bygder där det behövs fler sysselsättningstillfällen. Inte heller där fanns någon från Öland mer än mig. Ska det bli något av Matlandet Öland måste nog Öland hålla sig bättre framme.
I Visby träffar man under denna vecka alla möjliga slags människor. Som tecknare blir man tydligen intressant och en person som många vill prata med.
Man sitter i ett otvunget samtal med en person som plötsligt visar sig vara Ålands motsvarighet till statsminister och som man då kan utbyta intressanta erfarenheter med. Åland och Öland har många likheter men också stora olikheter. Där kan dock Öland ha mycket att lära. Träffade flera ministrar från den åländska landskapsregeringen på samma uteservering.
Igår kunde jag också ta upp frågan om möjligheten till gårdsförsäljning av vin från våra vingårdar  med jordbruksminister Eskil Erlandsson, som sade sig hålla med och lovade att göra ett försök till. Det borde verkligen vara möjligt.
Nästa år kanske jag ska ha ett eget seminarium om öppenhet i det kommunala beslutsfattandet :-)
--------------------
Träffade förresten kommunalrådet från Oskarshamn, Peter Wretlund (s), på bussen från Kalmar till Oskarshamn för en vecka sedan.
Det här är INTE gamle transportarbetarbasen Hasse Eriksson, avslöjad med en grogg i handen på Svenska Arbetsgivareföreningens semesteranläggning på LO-bojkottade Kanarieöarna, utan ska istället föreställa Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund med en mobiltelefon i handen på en buss mellan Kalmar och Oskarshamn.
Teckningar: Per Lublin 
När såg man för övrigt Lisbeth Lögnartsson och Eddie Forsman åka kollektivt? Eller för den delen Ilko Corkovic? Har ni sett dom på bussen någon gång?
--------------------
FÖR ÖVRIGT retar det mig att man måste ta omvägen via Oskarshamn och Kalmar för att färdas mellan "grannkommunerna" Gotland och Borgholm. Nu blir det samma omväg tillbaka hem.
Saknar verkligen färjan mellan Visby och Grankullavik!

VÄLKOMMEN TILLBAKA HIT TILL BLOGGEN NÄSTA LÖRDAG!


Vill Du kommentera, klicka här!