Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 13 juli 2013

Tisdagskväll med Dan Andersson i Föra kyrka


Helgdagskväll i timmerkojan, Jungman Jansson, Tiggaren från Luossa, Gunnar Wägman och andra både välkända och mindre kända vackra tonsatta dikter. Ja det var mycket som rymdes i skådespelaren Bo Backagårds två timmar långa program om Dan Andersson som Föra hembygdsförening hade bjudit in till på tisdagskvällen. 
Förra sommaren hade alla inte fått plats när Bo Backagård då skulle framträda med sitt Dan Andersson-program i hembygsgården. Därför hade man i år gjort en ny satsning med samma program, denna gång i kyrkan, där betydligt fler får plats. 
Kyrkan blev nästan helt fylld till sista bänk. 
En fantastisk tisdagskväll med en odödlig skald från Bergslagens finnskogar som för mer än hundra år sedan dog endast 32 år gammal i ett sjabbigt hotellrum i Klarakvarteren i Stockholm, där man hade rökt med cyanväte mot ohyra några dagar tidigare utan att vädra ut den giftiga gasen tillräckliga och utan att informera gästerna. 
Tack Föra hembygdsförening! 
--------------------

PS! Visste ni att det finns en koppling mellan Dan Andersson och Öland genom trubaduren Gunde Johansson. Gunde hade sommarställe strax utanför Köpingsvik och underhöll på olika ställen i Borgholmstrakten med sång till gitarr när han var här på somrarna. Gärna med Dan Andersson. Gunde har själv gjort tonsättningarna till flera av Dan Anderssons dikter, bl a den fina till den om Tiggaren från Luossa.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar