Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 18 juli 2013

Domstolstrots från kommunledningen, men Runstens skola MÅSTE enligt lag och ordning stå öppen vid terminsstarten!


Ytterligare något alldeles exceptionellt har inträffat som gör att jag nu gör ännu ett inlägg så här mitt i veckan, trots att jag så här under juli månad hade tänkt begränsa mitt bloggskrivande till lördagförmiddagar. 
Kommunal-orådet Lisbeth Lögnartsson och vår olycka till utbildningschef, Lars Bylund, har klart visat att dom tänker nonchalera förvaltningsrättens dom och istället följa det upphävda kommunfullmäktigebeslutet, vilket isåfall är rent lagtrots och borde leda till straffrättsliga åtgärder. Det är ju något alldeles exceptionellt och borde inte kunna ses emellan fingrarna med av dom myndigheter och instanser som har att se till att lag och ordning följs. 
Som upprörd medborgare har jag därför igår anmält misstänkt tjänstefelsbrott till såväl Skolinspektionen som Riksåklagare, JO och JK om saken och skrivit i huvudsak så här: 
               
Kommunfullmäktige i Borgholms kommun beslutade den 26 november 2012 att fr.o.m. höstterminen 2013 lägga ned Runstens skola (låg- och mellanstadieskola) i sydöstra delen av Borgholms kommun.  I en omröstning mellan att lägga ned skolan i Gärdslösa (som kommunstyrelsen hade föreslagit) eller skolan i Runsten (som utbildningsnämnden hade föreslagit) så ”vann” förslaget att lägga ner skolan i Runsten med en rösts övervikt. I övrigt fanns alternativet att inte lägga ner någon skola alls. 
Kommunfullmäktiges beslut överklagades till Förvaltningsrätten som efter muntlig förhandling den 8 juli upphävde beslutet i en dom nu den 12 juli 2013 (mål nr 4907-12). Målet hade avgjorts skyndsamt för att klarhet om skolsituationen skulle föreligga före höstterminsstarten. Därmed torde det stå fullt klart att det i dagsläget inte längre föreligger något beslut att lägga ner Runstens skola fr.o.m. höstterminen 2013 och att skolan därmed ska ta emot elever i låg- och mellanstadium och vara fullt verksam under höstterminen på samma sätt som tidigare. 
Idag den 17 juli hävdas i tidningen Östran (under rubriken Runstens skola stängs trots upphävt beslut) av kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson att   
” – Förvaltningsrätten tog inte ställning i sakfrågan, det var bara formalia de hade synpunkter på”
   
och att detta inte kommer att påverka det tidigare beslutet.
 
Förvaltningsrättens uppgift är dock inte att ta ställning till annat än själva lagligheten grundat på formalia och Lisbeth Lennartssons uttalande vittnar därför bara om okunskap, förakt för domstolen eller både ock.  
Chefstjänstemannen på kommunens utbildningsförvaltning Lars Bylund säger i samma tidning:           
” – Bedömningen är ju att skolan inte ska finnas. Jag förutsätter att kommunfullmäktige tar samma beslut på nytt.       
Det framgår av tidningsartikeln att inte heller Lars Bylund avser att rätta sig efter förvaltningsrättens dom. 
Enligt min uppfattning så är det den gamla invanda ordningen, där det finns låg- och mellanstadie-skolor i både Gärdslösa och Runsten, som nu gäller så länge som inget annat lagligen är beslutat och att det därför föreligger en skyldighet för den ansvariga utbildningsförvaltningen, utbildningsnämnden och kommunledningen att omgående verka för att Runstens skola står öppen för att ta emot de elever som vill komma dit när höstterminen börjar. 
Bylunds och Lennartssons tydligt visade intention att inte respektera Förvaltningsrättens dom (och ta konsekvenserna av den och se till att Runstens skola kommer att stå öppen vid höstterminens början) är ingenting annat än lagtrots och föranleder misstanke om straffbart tjänstefelsbrott.

Ytterligare bevisning för Lisbeth Lögnartssons och Lars Bylund planerade lagbrott finns i dagens nummer av Ölandsbladet. Det är bara för mig att skicka vidare artiklarna. I Ölandsbladet har även Christina Ateva uttalat sig på ett sätt som tyder på att hon är inblandad i planerna och bör lagföras för detta.
-------------------- 
När Lögnartssonskan nu så fullständigt nonchalerar Förvaltningsrättens dom så kan man ju fråga sig varför hon över huvud taget brydde sig om att komma till Förvaltningsrätten veckan innan med en manstark styrka på fem personer. Varför skulle Lisbeth Lögnartsson med följe alls bry sig om att ägna en hel dag åt att åka till Växjö och sitta på domstolsförhandling om dom ändå tänkte skita i rättens dom om den gick dem emot! ???? 
-------------------- 
Till er som har barn i skolåldern och vill ha dem i Runstens skola vill jag bara säga: 
Ni har full rätt att skriva in era barn i Runstens skola och åka dit med dem vid höstterminsstarten. Det är kommunansvarigas förbaskade skyldighet att ha Runstens skola öppen då! Precis som alla andra skolor där det inte finns ett lagakraftvunnet nedläggningsbeslut!
--------------------

          Välkommen att läsa mer här på bloggen på lördag förmiddag!
Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Hej Per.

    Det var det du har gjort Per.


    MVH.Kenth.

    SvaraRadera