Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 20 juli 2013

Äpplet faller inte långt från trädet - inte ens på torget i Borgholm


Onsdagskväll på torget i Borgholm med folk överallt. Allsång med Ulf Olsson, lilla Siri Hermansson och Birger "Biggan" Olsson som drar av den riviga elvislåten "All shook up". Samt ett tillrest musikband, känt från någon eurovisionsschlagertävling. Veteranbilar i mängd, prydligt uppställda. Strålande väder. Ett kommunal-oråd med tuggummituggande vuxen dotter och med egen liten dotter har brett ut sig på filtar på gräsmattan.
Plötsligt kommer en annan syn för mig. Tuggummituggande dottern arbetar inom hemtjänsten. Det är en morgon under julhelgen. Den tuggummituggande gör sedvanligt hembesök hos ensamboende äldre man. På sig har hon hörlurar där musiken dunkar. Hon ställer fram maten på bordet och vad den gamle ska ha. Sen beger hon sig vidare till nästa. Iförd sina hörlurar med musik.
Lite senare kommer mannens son för att besöka sin far och finner fadern sitta död i sin bil som står parkerad framför huset. Han slår givetvis larm men fadern är och förblir död.
Den tuggummituggande blir tillfrågad av sin chef om hon ingenting märkt när hon var där, men hon svarar att hon hade pratat med honom och det var inget särskilt då.
Detta visade sig strax vara osanning då läkare kunde konstera att mannen varit död flera timmar innan den tuggummituggandes besök.
Ny version från den tuggummituggande: Toalettdörren var stängd när hon kom in i mannens bostad. Hon hade talat till honom och tyckte att han hade svarat.
Nollkoll med andra ord. Och därtill lögner.
Hade den tuggummituggande arbetat i ett privat vårdbolag så hade hon omedelbart fått sparken. Nu hände till en början ingenting. Först efter två veckor - när det hela redan spritt sig bland folk från mun till mun - gjordes en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen
Kan det att anmälan till Socialstyrelsen dröjde så länge och att hon inte fick sparken från kommunen bero på att den tuggummituggande ju var dotter till självaste kommunalrådet!?
Kan man ju fråga sig.
Nu var det här inte bara en syn utan historien är tyvärr alldeles sann.


Äpplet faller inte långt från trädet. Den tuggummituggandes mor brukar också tugga tuggummi, bland annat under kommunfullmäktigesammanträden  - ett utmärkt sätt att se ointresserad ut i vissa sammanhang. Den tuggummituggandes mor har också arbetat med våra äldre och har fortfarande kvar en tjänst där (som hon dock är tjänstledig från sedan drygt ett decennium tillbaka). Den tuggummituggandes mor har - om inte musik så dock - knäck i lurarna (vilket innebär att hon har svårt att höra, i varje fall vad folk tycker).

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar