Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 27 juli 2013

Dramatik i Runsten för hundra år sedan gav eko i hela Sverige.


Det skedde dramatik i Runsten även för hundra år sedan! 
I Runstens skola! Den gången var skolan belägen i det hus som numera är bibliotek. I det nordligaste rummet var då inrättat en tillfällig pastorsexpedition i avvaktan på att den just då avsatte kyrkoherden Carl-Olof Nyström skulle avflytta från prästgården. 
Nyströms tillfällige efterträdare Albert Åstrand som var prost i Norra Möckleby och som gjort den anmälan hos biskopen som lett till att Nyström fått sparken, en man som Nyström för övrigt hjälpt och stöttat under studieåren i Lund, satt dagens datum för hundra år sedan på denna tillfälliga pastorsexpedition  med ryggen mot dörren och samtalade med en besökande fjärdingsman, då Nyström steg in med en revolver och sköt Åstrand i ryggen! Åstrand avled samma natt efter transport med tåg och färja till det dåvarande lasarettet i Kalmar. 
Nyström dömdes senare till döden av tinget på Lundegård (förmodligen den sista dödsdom som avkunnats på Öland) men fick så småningom straffat omvandlat till livstids straffarbete. Efter mycket lång tid benådades som gammal man och levde sina sista år i frihet.
Inför en stor publik i trädgården vid Gärdslösa prästgård (där för övrigt både Nyström och Åstrand tjänstgjort vid olika tidpunkter) högtidlighölls i torsdags hundraårsdagen av prästmordet med bland annat en rättslig redogörelse av Torgil Melén (pensionerad domare bosatt i Borgholm) och berättelsen om bakgrunden till mordet samt den stora uppståndelsen i tidningar över hela Sverige av Bengt Bengtsson, medan Gun-Britt Nyborg för att nyansera gav en bild av Nyströms ljusa sidor som levat kvar bland äldre Runstensbor. 
Tre olika skillingtrycksvisor har återgivit den dramatiska händelsen. 
En av dem ser ut så här i originaltryck: 
 
 
 

En annan låter så här, frejdigt framsjungen av Anna de Wolfe till eget ackompanjemang, vilket blev en fin avslutning på en minnesrik kväll. Klicka här och dra upp ljudet på Din dator, så får Du höra!

EN FÖRMIDDAG FÖRLÖPER SÅ SNABBT OCH IDAG HANN JAG INTE RIKTIGT MED, SÅ DET FÅR BLI LITE FORTSÄTTNING I MORGON. VILL GÄRNA SAMMANFATTA VECKAN LITE MED ANKNYTNING TILL DAGENS SKOLA I RUNSTEN.
SÅ VÄLKOMNA TILLBAKA HIT TILL BLOGGEN I MORGON BITTI!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar