tisdag 20 mars 2018

Kan man flytta Böda skogsjärnväg till Ekerum?

- Måste muséet vara just där. Kunde inte det huset flyttas någon annanstans? Hörde jag kommunalrådet Ilko Corkovic fråga under kafferasten efter kommunfullmäktiges beslut att sälja marken där "Lyckås" står.
Hej och hå. Ungefär lika smart som att flytta Böda skogsjärnväg till Ekerum eller bygga upp Vedkajen på nytt vid Himmelsberga. 
Banvaktsstugan "Lyckås" hör ihop med korsningen mellan järnvägen och landsvägen - precis som det fanns en annan banvaktsstuga där järnvägen korsade landsvägen i Köping. Banvaktsstugorna låg där dom låg för att man därifrån skulle kunna bevaka dessa korsningar och gå bort och fälla bommarna över landsvägen när tåget kom. Som museum kan en banvaktsstuga därför inte gärna ligga någon annanstans, för då förlorar man ju sammanhanget. Borde till och med ett kommunalråd kunna begripa. 
Riv upp beslutet vid nästa kommunfullmäktigemöte!
Plats för kommentarer 
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

2 kommentarer:

  1. Vad skall vi göra med de historielösa? Skall vi flytta stuga 210 till torget?

    SvaraRadera
  2. Timesharemäklaren som Stadium/Peab satt att bygga bort Ekerum har ju på sistone, när saker gått honom emot, yrat om "museum" på Ekerum. Verkar som förre landshövdingen på fyllan personligen lovat bort ännu ospecificerade delar av vårt kulturarv dit. Skall vår historia samlas ihop och skickas till en privat turismanläggning som dragplåster för denna så kan de nog få för sig att ta med både banvaktarstugan och skogsjärnvägen när de ändå är igång...

    SvaraRadera