ÖNSKAR ER ALLA EN FIN SOMMAR - MED NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

ÖNSKAR ER ALLA EN FIN  SOMMAR  -  MED  NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

onsdag 6 mars 2019

Askonsdag och årets ris

Ytterligare ett inlägg med anknytning till traditioner med ursprung i det katolska eftersom det ju idag är askonsdagen, d v s den dag som inledde den sju veckor långa fastan inför årets stora högtid påsken. 
Askonsdagen skulle vara asketisk och helst skulle man vara iklädd aska. På den katolska tiden. Då var det ett abrupt slut på festandet.Av detta ha vi väl inget kvar i vårt land, men på Island firar skolbarnen askonsdagen med ledighet och upptåg utanför skolorna. Barnen risar varandra lite symbolisk och fäster saker på varandras - och förbipasserandes - ryggar. Så vår svenske ambassadör i Reykjavik Håkan Juholt månde vara på sin vakt. 
Minns från min egen tråkigt svenska skoltid att man vid denna tid på våren på baksidan av varandra - utan att de drabbade märkte det just då - försökte nåla fast små käcka budskap av typ "-Jag är dum", "-Jag är en åsna" och "-Sparka här!". Fast då förknippade man ju inte detta med askonsdag, men det var väl så det från början var. 
På senare år har jag i samband med askonsdagen delat ut årets ris på bloggen.
 
Har dock kommit på att detta nog är lite för tidigt, för årets värsta dumheter hinner kanske inte visa sig förrän lite längre fram på året, så det får bli någon gång i höst istället. Varmed mottagaren kan bli än mer värd riset! 
Teckning: Per Lublin 


Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar