Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 20 mars 2019

Med Marcel från världsrymden ned till planeten och det pyttelilla Öland

När ljudet till sändningen så småningom kom igång vid kommunfullmäktigemötet i torsdags kväll var vi inne i en tämligen meningslös ”allmänpolitisk” debatt om en kommunsammanslagning. 
Meningslös såtillvida att det är väljarna som vid en rådgivande folkomröstning än en gång ska tala om för politikerna hur dom tycker att dom vill ha det med kommunsammanslagning eller ej på Öland. Då behöver inte politikerna nu ge sig in i det hela och tala om för folket hur dom borde rösta. Folket kan nog själva säga sitt utan att behöva höra politikernas argument. Vitsen med en rådgivande folkomröstning är ju att politikerna ska få råd från folket - och inte tvärtom! 
Med detta sagt började det komma ljud i lurarna när förre moderatledaren Marcel van Luijn försökte förklara huvudfinessen med att slå ihop de båda kommunerna på Öland. Han tog oss med ut i världsrymden, varifrån vi kunde blicka ner på ”planeten” medan Öland fortfarande var en liten obebodd ö. 
”-Varför skulle det då vara två kommuner på detta lilla Öland?” Det behövdes väl inte. Det var kontentan i herr van Luijn resonemang. 
Med den sortens argumentering borde det också kunna räcka med en kommun även i det till ytan pyttelilla landet Holland.
Hör HÄR och fundera över vad det egentligen kan vara för anledning att slå ihop två självständiga och ganska olika kommuner som Borgholm och Mörbylånga till en enda stor Färjestadens kommun? 
Mer än att det kan ger mer prestige för politiker att ha en viss position i en större kommun än i en mindre. Men det är väl där som skon klämmer,  även om politikerna försöker hitta på allt möjligt annat. Som egentligen inte är så mycket.

Kommentar

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

2 kommentarer:

  1. Jag försökte ge lite perspektiv i frågan. I Nederländerna (ca 17 miljoner invånare) finns sedan 2019-01-01 355 kommuner efter 25 (!) sammanslagningar de senaste månaderna. Sedan 2010 har antalet minskat från 431. Dessutom finns inget landsting med eget beslutsrätt om t ex beskattning. Min hemmakommun Utrecht med 350 000 invånare har 45 ledamöter i KF (lika mycket som t ex Mörbylånga kommun med 15 000 invånare). Därmed är Utrecht dryggt 23 gånger mindre demokratisk än Utrecht. Jämförelsevis har NL 150 riksdagsledamöter mot Sveriges 349, vilket tydligen gör SV 4 gånger mer demokratisk per invånare än NL.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fattar inte riktigt vad du menar, Marcel. Och ännu mindre varför du har motsatt dig att bli svensk medborgare om nu Sverige skulle vara fyra gånger mer demokratiskt än Nederländerna?

      Radera