Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 15 mars 2019

Ytterligare röster ur folkets djup om Åkerboskolan

Här är ytterligare ett par röster ur folkets djup på norra Öland om Åkerboskolan. För dom som råkar ha missat dom nummer av Ölandsbladet där dessa insändare var publicerade.

Riv inte Åkerboskolan!

INSÄNDARE  Artikeln publicerades 
Insändarskribenten tycker inte att man ska riva Åkerboskolan och bygga nytt.
Foto: Carin von Post
Insändarskribenten tycker inte att man ska riva Åkerboskolan och bygga nytt.
Många av oss som hörsammat kommunens inbjudan till informationsmöte om Åkerboskolans framtid chockades när planerna presenterades.
Bygga nytt eller renovera har länge varit en frågeställning som engagerat både politiker och övriga medborgare. Redan i kommunalrådets hälsningsanförande framgick det att det i stort sett var avgjort, det skulle byggas nytt (köpa moduler) och nu på alla hjärtans dag fick vi lov att godkänna det, inte knorra. 
När vi kom till mötet fick vi ett häfte med några kopior på en utredning som en konsultfirma gjort. Den konsultfirman hade tydligen fått i uppgift att ta reda på så mycket negativa saker som möjligt för att det inte skulle gå att renovera byggnaderna. För att det skulle kunna ha blivit någon balans i diskussionen borde det ha funnits en utredning från en konsult som haft till uppgift att ta reda på så mycket positivt som möjligt för att renovera byggnaderna, det fanns inte, det efterfrågades av flera i publiken men viftades bort av kommunalrådet och hans medhjälpare. 
Hur skall det se ut på vårt kära skolområde när 50-åriga kvalitetsbyggnader, inklusive det nyrenoverade köket, jämnas med marken för att ersättas med några skrangliga moduler staplade på varann i något hörn? Vilken trygghet och framtidstro på en fungerande skola kan några flyttbara moduler ge våra barnfamiljer, både nu och i framtiden? INGEN! 
Kostnadsalternativen för renovera ”bygga nytt” verkar vara likvärdiga, miljövinsten däremot måste vara betydande för renoveringsalternativet, tänk att slippa frakta 100-tals ton byggavfall till Moskogen i Kalmar och betydande transporter tillbaka av material och komponenter från orter som ligger längre bort än Kalmar. Bara den negativa miljöpåverkan som uppstår vid transporter från / till och nytillverkning av komponenter och material måste vara ett tillräckligt argument för att besluta om att renovera byggnaderna. Visst måste en eller ett par byggnader rivas och det måste till rejäla renoveringar av de återstående byggnaderna, då främst av ventilation och VA-ledningar, det är det vettigaste beslutet och så måste det väl ändå bli. 
Det påstods att uppvärmningskostnaderna för de renoverade byggnaderna skulle bli för höga, det kan inte heller stämma. Byggnaderna uppvärms nu och kan så också i framtiden göras med vatten från det, genom bolaget, egen ägda värmeverket som eldas med klimatneutralt bränsle (träflis). Efter renoveringen beräknas energiåtgången, för uppvärmning, stanna vid 100-110 kw/kvm och år. I dag debiteras närvärmekunderna, i Löttorp, med 90 öre kw inklusive moms, inga överföringskostnader, ingen energiskatt. Kostnader som i det här fallet kan balanseras med intäkt för värmeverket,
Tänk om! Riv inte vår kära skola! Renovera! 
Roland Andersson 
Löttorp 

Uppdatering 1 mars: 
Rättelse angående Åkerboskolan 
I min insändare i Ölandsbladet den 21/2 skrev jag att Åkerboskolan inte betalade någon energiskatt på leveranserna från värmeverket, så är inte fallet, Åkerboskolan måste betala energiskatt på sina värmeleveranser. Jag beklagar att det blev fel. Sprid gärna, även detta, på sociala medier. 
Roland Andersson 
Löttorp
             
Med detta har Rolands Anderssons insändare spritts i "sociala mediet" Lubbes blogg. Sprid gärna vidare! 
Så även nästa insändare - från Göran Ottosson i Ölandsbladet igår.

 Angående Åkerboskolan

INSÄNDARE  
Åkerboskolans framtid väcker många känslor.

Foto: Arkiv
Åkerboskolans framtid väcker många känslor.
Brukar inte ge mig in i den offentliga debatten men känner att jag måste göra ett undantag. 
Vill börja med att ge ”Roland Andersson” en eloge för hans insändare ang. Åkerboskolan tidigare i denna tidning.
Var på den första informationen i Åkerboskolan för någon vecka sedan och en mera ensidig och regisserad föreställning får man leta efter. Där lades endast fram alla fördelar med nybyggnad och alla nackdelar med att ha kvar den gamla skolan. På de flesta frågor hänvisade man till Mikael Gustafssons ingenjörsfirma deras skrivning. Finner det konstigt att man ej tar med andras synpunkter i besluten.
Tycker det är tråkigt med alla dessa ”experters” uttalanden om Åkerboskolan och hur slut den är och hur omöjligt det är att reparera den till en rimlig kostnad.
Är själv engagerad i byggnadsvård och att då höra att man skall sätta grävskoporna i en fungerande skola byggd av kraftigt virke, betong och tegel. Golv som består av hundratals kvadratmeter outslitlig slipad ölandssten(kulturarv) med mera. är helt obegripligt. Här pratas det om miljön i vackra ordalag men här pratar vi, vid en eventuell rivning, om miljöförstöring i verkligheten. Sunt förnuft verkar ju blivit en bristvara i dagens samhälle och det återspeglar sig verkligen i detta fallet.
Det behövs såklart renoveringar om den skall behållas men detta måste vara ett betydligt bättre alternativ än att bygga en ny skola med hjälp av moduler, jag vill säga ”baracker”. I värsta fall kan man i framtiden se ett scenario där man konstaterar att: Nu finns det så lite barn på norra Öland att det blir ”mer ekonomiskt” om vi lyfter bort modulerna och låter barnen åka till Borgholm. 
Man kan renovera i etapper så att barnen kan gå kvar i skolan, man kan anlita lokala entreprenörer så att man får in skattekronor. 
På det första mötet pratade man sig varm för solpaneler på den nya skolan, men när någon föreslog att man borde kunna sätta upp paneler på den gamla skolan var det helt plötsligt alldeles för dyrt. Konstigt miljötänk tycker jag. 
Det största problemet just nu är att det gått prestige i detta ärende.
Göran Ottosson 
  
Politikerna får nog vara försiktiga så att det inte börjar mullra ordentligt i folkdjupet på norra Öland.

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar