Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 21 juni 2020

Äntligen har offren för covid-19 fått bli verkliga MÄNNISKOR och inte bara ett antal avlidna!

För en vecka sedan presenterade Dagens Nyheter människor bakom siffrorna: 
Den 15 april avled 118 personer i covid-19 i Sverige. Dagmar som var gift i 63 år. Carina som sjöng till långt in påkvällarna. Jack som höll klätterkurser på Kebnekajse. Och många, många fler.  
Och sedan kom sida upp och sidan med namn, bild och en liten levnadsbeskrivning på avlidna bara den dagen. 

 
 

Plötsligt hade dessa offren för covid-19 blivit människor av kött  och blod - med egen identitet och eget liv - och inte bara del av en siffra på det senaste dygnets antal avlidna som Anders Tegnell nämner under en av sina många direktsända presskonferenser. 
Dagen efter hade tidningen Expressen något liknande. 
Äntligen!
När ska vi lite mans börja ta till oss att det faktiskt är människor - och att var och en är en egen person - som det handlar om och inte bara ett visst antal avlidna som måste anonymiseras.
Varje människa är faktiskt en egen bok!
Varför har man i övrigt hittills tabubelagt att nämna de avlidna vid namn som om covid-19 vore något skamligt att drabbas?
Det är faktiskt varken de avlidna eller deras familjer som ska behöva skämmas, utan det är den svenska regeringen och politiker på regional och kommunal nivå som ska skämmas. För att dom gjort så lite eller gjort så fel att så många fått dö i onödan och avsevärt fler fått stryka med i Sverige än i våra nordiska grannländer tillsammans!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar