Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 29 juni 2020

Besök av anhöriga tillåts åter vid äldreboendena i vår kommun, men hur bör det gå till? Och ska de besökande testas först?

Från och med idag råder inte längre besöksförbud på äldreboendena i vår kommun. Så har krisledningsnämnden för några dagar sedan beslutat. 
Vid gruppledarmötet i onsdags togs besöksförbudet upp av kommunalrådet Ilko Corkovic som ville höra vad gruppledarna ansåg om att släppa på det. 
Vi var då alla överens om de äldre på kommunens boenden och deras anhöriga borde kunna få träffas och att det i så fall skulle ske utomhus och på ett ur smittrisksynpunkt säkert sätt. 
Om just det sistnämnda gick dock meningarna lite isär. Det talades om ett avstånd mellan besökande och den som skulle besökas på minst 4 - 5 meter, men när sedan krisledningsnämnden gick till beslut, så blev det bara tre meters avstånd som bestämdes. 
Besök måste bokas i förväg genom kontakt med äldreboeendet som kan lämna mer information. 
Jag påpekade också i onsdags att det var viktigt att den äldre som får besök inte ska sitta placerad i vindriktningen från de besökande, men det verkar det som att dom som beslutade inte brytt sig om. Dom i krisledningsnämnden som nu har ansvaret tror tydligen inte att viruspartiklar kan följa med en liten vindpust några extra meter. 
Men det absoluta förbehållet från min sida var att de som kommer på besök ska ha testats och befunnits smittfria innan besöket kan äga rum. 
Det är allvarligt att krisledningsnämnden inte tog fasta på denna förutsättning för att tillåta besöken. 
Personer kan nämligen bära på smitta flera dagar innan de känner några symptomen och i synnerhet är risken stor när besökare kommer från Stockholmsområdet där dom flesta smittade finns. 
Det finns nu tester som kan utföras utomhus på plats och där resultat kan avläsas inom tio minuter. Då kan man ställa in besöket om någon skulle visa sig vara smittbärande.
Två personer på ett äldreboende i Borgholm har redan avlidit i covid-19, men enligt uppgift finns inte längre någon smittad där. Lyckligtvis inte heller på något annat av kommunens äldreboenden. Nu gäller det att inte åter få in smittan på något av våra äldreboende och då är testning i förebyggande syfte en viktig bit. Såväl av besökande som av personal.
Då borde faktiskt besökande anhöriga kunna finna sig i omaket att bli testade när dom kommer, även om det kan ge till resultat att besöket inte kan genomföras.
Skydda de sköras liv - som kommunen har ansvar för - är viktigast.
Tycker åtminstone jag.
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar