Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 23 augusti 2020

Bara en sak att göra - ställ in årets skördefest och börja redan nu planera för en riktigt, riktigt bra skördefest nästa år istället, en Ölands Skördefest helt utöver det vanliga!

När Öland spirar ställdes in i våras på grund av Coronan trodde man ju inte att samma skulle kunna bli aktuellt med Ölands Skördefest i september, för då skulle ju Coronan för länge sedan vara överstånden. Trodde vi. 

Och det var nog de flesta av oss som trodde så. Då.

Själv tillhörde jag optimisterna som förutspådde att Coronan skulle ha ebbat ut redan i juni. Och på hösten skulle ju skördefesten bli en folkfest som aldrig förr. Att det skulle bli en Ölands Skördefest i år, det var ju även skördefestarrangörerna övertygade om. Då. 

Då i början av sommaren, då arrangörerna ”laddade stort” inför skördefesten som komma skulle.

    

Så fel vi hade - vi som inte trodde på en andra våg. Nu kommer den - till land efter land i Europa. Och har börjat visa sig även i några svenska regioner, som bl a i grannlänet Kronoberg. Så det går knappast att ens laborera med tanken på att vårt län skulle kunna klara sig undan. I vart fall inte om vi kommer att ha fortsatt fritt resande i Sverige som vi har haft nu under sommaren. 

  

Så att ordna med folkfest på Öland under sådana omständigheter känns väldigt främmande och oansvarigt. Och vad vore Ölands Skördefest utan folkfest?!

  

Så det finns bara en sak att göra för skördefestarrangörerna och det är att omgående ställa in årets skördefest och redan nu börja planera för en riktigt, riktigt bra skördefest nästa år istället, en Ölands Skördefest helt utöver det vanliga!

    

Varför inte en hel skördefestvecka då? Med invigning på torsdagen innan, konstnatt på första fredagen och ny konstnatt nästa fredag (så att man hinner och orkar med att åka runt och se på nattlig konst både på norra och på södra Öland) och med en praktfull avslutning den sista lördagskvällen. Söndagen brukar ju mest vara hemresedag för besökarna utifrån. 

   

Och dom olika dagarna mellan de båda konstnätterna  borde kunna få ha olika teman som särskilt lyfts fram den dagen med särskilda arrangemang på de olika platserna. Där Fårets dag, kan kompletteras med Ostens dag, Kroppkakans dag, Bönornas dag, Det goda brödets dag, Dryckernas dag eller vad man kommer fram till. Och detta runt om på ön.

   

Algutsrums sommarmarknad ställdes in, Årets Almedalsvecka ställdes in, Sommar-OS i Tokyo ställdes in. Nu måste det tyvärr bli samma med

Ölands Skördefest.

   

Allt på grund av av Coronan som tyvärr inte är över än.

  

Och så önskar vi oss en alldeles strålande fin Ölands Skördefest nästa år. Helt utan smolk i bägaren!

Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar