Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 26 augusti 2020

Mer om eken

Har igår kväll fått veta lite mer om eken strax väster om Källingemöre och vad som har hänt med den. 
Eken som på Ekonomisk karta över Sverigefrån 1941 (blad Köping) är namngiven som ”Kyrkek”. 
Kanske för att den stod på kyrkans mark vid det från byn utbrutna komministerbostället (senast känt som
Mias inspirationsträdgård”). Där för övrigt den senast bosatte komministern var Julius Danielsson (far till den sedermera så populäre prosten Gillis Danielsson i Mörbylånga - som kanske som barn har klängt i eken). Så det är ju ett tag sedan. 
Så här såg eken ut så sent som i september förra året:  
 
Foto: Kiki Munck
På min bild från blogginlägget igår (som togs i juni i år) syns att ett har ett par grenar har brutis av och fallit ner. Skedde under en storm tidigare i år.
Och nu ser det ut så här på platsen där eken stod ännu för två veckor sedan: 

 

Foto: Per Lublin

  

 Närbild

Den14 augusti - en fredag - höll man på med halmbränning på åkern på andra sidan vägen när man plötsligt miste kontroll över elden som spred sig över åkern och även till den sida av vägen där eken stod ... 

Uppgifterna om det exakta händelseförloppet med eken går isär. Om den föll av sig själv i samband med branden eller släckningsarbetet eller och räddningstjänsten hjälpte till med sågar får därför vara osagt från in sida.  

Som ett minne av hur det brann i eken syns en väldig delvis förkolnad trädstam och svartnade grenar ligga i den stora högen mitt i bilden. 

Trist.

Kommentarer

Relaterat inlägg: 

Den gamla eken som du ser ... tisdag 25 augusti 2020 

Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar