lördag 9 juni 2018

Borgholmspolitiken i Sveriges radio

Förra veckan ficka jag vara ute i radioetern en liten stund. Sveriges Radio P4 Kalmar (som jag tycker borde heta Sveriges Radio P4 Öland Kalmar - eller kanske Sveriges Radio P4 Öland Kalmar län för att inte reta upp nybroiter, oskarshamnare, wästerwikingar och vimmerbyfolk) hade ett eftermiddagsprogram på onsdagen där lokalradions borgholmsfödde proffspratare Magnus Krusell satt och pratade borgholmspolitik med mig i direktsändning från en bänk i Societetsparken här hemma i Borgholm. Du kan klicka HÄR - och sedan på startpilen - om du vill höra. Sju minuter.
Och nu i tisdags var det mitt på dagen en längre direktsändning från en liten tillfälligt uppbyggd scen på torget i Borgholm, där kommunalrådet Ilko Corkovic och centerns nye "listetta" Staffan Larsson - bosatt i Byxelkrok sedan några år - blev intervjuade av samma radiokanals Lennart Palm. Det var väldigt mycket bortförklarande från båda två om varför Borgholms kommun blivit så mansdominerad (ett finare ord för "gubbig"). Utan att man ens kom in på det här med ordförandeposterna. För övrigt lät de båda herrarna så överens om det mesta att man kunde tro att ett samregerande är nära förestående mellan kommunens båda största partier.    
Själv skulle jag vilja se en samlingsregering mellan alla partier som medborgarna väljer in i kommunfullmäktige - och där man slänger allt vad partiprestige heter över bord och bara inriktar sig på hur kommunmedborgarna i alla åldrar vill ha det och vad som i övrigt är bäst för kommunen. En samlad kraft som vår kommun verkligen skulle behöva!   
Så småningom bjöd programledaren upp tre ungdomar på scenen: Alexander Amnér från Borgholm, Lisen Moberg från Himmelsberga och Thea Evaldsson från Strandtorp strax söder om Borgholm. Tre ungdomar på Slottskolan med det gemensamt att dom - som dom flesta - kommer att fortsätta sina studier på fastlandet. Alexander ska börja på en gymnasieutbildning om jakt utanför Alvesta i höst och har inga planer på att återvända till Öland annat än om han kan köpa sig en sommarstuga på Öland någon gång i framtiden. Lisen som ska läsa samhälle och media på Stagneliusskolan i Kalmar i höst - skulle däremot kunna tänka sig att flytta tillbaka till Borgholms kommun någon gång så småningom efter avslutad utbildning och gärna bli politiker. Hon vill gärna bygga upp förtroendet mellan ungdomar och vuxna som hon tycker kunde vara bättre. Medan Thea - som ännu går i åttan och som alltid velat bli polis - siktar på att efter nian komma in på polisskolan i Växjö och inte har någon tanke på att som färdig polis hamna på Öland, som hon tycker är lite för lugnt.
När de båda herrarna politiker på scenen sedan blev tillfrågade om hur kontakten mellan ungdomar och politiker skulle kunna förbättras, så tyckte Ilko att skolorna borde bjuda in politikerna dit, medan Staffan menade att eleverna borde kunna komma till stadshuset och lyssna. Jättekul, eller hur? Förlåt min ironi! 
När programledaren fortsatte att fråga vad kommunen hade att erbjuda sina ungdomar, så drog Ilko till med det verkliga trumfkortet - ett "ungdomsråd"! Han berättade att det hade gjorts försök med det, men att det tyvärr inte hade lyckats därför att det visat sig att intresset från ungdomarnas sida inte varit tillräckligt stort. När programledaren då passade på att fråga ungdomarna om det erbjudna ungdomsrådet, så hade ingen av dem hört talas om det. Och då handlade det ju faktiskt om skärpta ungdomar! Snöpligt, Ilko! 
I övrigt innehöll programmet bl a ett bandat inslag med förra kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) som blivit framplockad från sitt skrymsle och t o m hade en del klokt att säga samt en direktsänd intervju där radions Sigrid Edsén intervjuade Torbjörn Johansson, som står överst på den lista med vilken Dåtid Öland försöker sig på att bli omvalda. Torbjörn som en gång i tiden lovat sin far sossepampen Stig Johansson - mest känd som "Stig på Posten" i Byxelkrok - att aldrig i hela sitt liv ägna sig åt politik berättade att han därmed nu sviker sitt löfte. Vilket ju kan passa bra i ett parti där man redan har svikit det mesta som man har lovat. 
Hela programmet från torget i Borgholm som - med små avstickare till Byxelkrok, Kalk i Löttorp och nyuppförda Trossen i Sandvik och inkluderande musikinslag och nyheter - tar hela tre timmar (!) att lyssna sig igenom kan du höra HÄR. Vill du gå direkt till inslaget med ungdomarna från Slottsskolan kan du "dra dig fram" med musen till 2 timmar och 7 minuter, för så långt in i programmet börjar det.

Radio
Foto: Per Lublin 
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar