söndag 3 juni 2018

Kryssningsbesök och "tjejkväll" i Borgholm

I måndags morse fick Borgholm besök  av många hundratals tyska turister som kom och for igen med kryssningsfartyget m/s Albatross från Bremerhafen - ej att förväxla med den lilla rundtursbåten med samma namn som på 1950- och 60-talet - som jag minns det - låg i Borgholms inre hamn och gjorde kvällsturer för turister som ville se Slottsruinen och Solliden från sjösidan och även erbjöd pilketurer i sundet. 
Det tyska kryssningsfartyget hade kastat ankar ett stycke ut i sundet och skickade iland sina morgonpigga kryssningspassagerare med tenderbåtar in mot "Societetsbryggan" i Inre hamnen för att de skulle få uppleva "deras" drottning Silvias sommarstad. Där möttes den först landstigna gruppen av såväl kommunalråd som andra höjdare från kommunhuset samt Borgholms cityförening. Men i övrigt blev årets första kryssningsbesökare mötta av ett tämligen stängt Borgholm, där dom vandrade gågatan fram strax efter halv nio. Så när som på Bomans torghandel som hade radat upp med sina primörer och Sjöbergs tobaksaffär - där Hasse Sjöberg helt ovetande om det besökande kryssningsfartyget - hade öppnat redan klockan halv nio. Även Danielssons - där man i förväg fått kännedom om det celebra besöket - hade öppnat vid denna tid men annars var det stängda butiker längs gatan. Först vid nio eller tio öppnade de flesta av stadens butiker. 
Vilken bild av Borgholm som besökshamn detta skulle sprida bland kryssningsresenärer - och kanske bland rederierna - kan man ju faktiskt fundera över.
Kryssningspassagerare på promenad från hamnen ...
... möter gågata med stängda butiker
Man kan ju också undra över hur kommunens anställda kommunikatör hade det denna måndagsmorgon, för sent på förmiddagen kollade jag på kommunens hemsida och då fanns det ännu ingen information om årets första kryssningsbesök! Måndagsmorgon i all ära men lite kan man ju tycka att... 
Vi får hoppas att detta kom att uppvägas av att Solliden hade satt in gratisbussar i skytteltrafik mellan hamnen och parkeringsplatsen ovanför det kungliga sommarresidenset, att det fanns en tysktalande mottagningsvärdinna från turistbyrån på plats vid Societetsbryggan samt att restaurant Robinson Crusoe hade dagens erbjudande på tyska på sina skyltar mot hamnbassängen. Och att "tuff-tufftåget" körde gratisturer från hamnen - t o m någon tur med info på tyska i högtalarna!
Kajsa Schwartz från Källa - med tyska som modersmål - arbetar på turistbyrån i Borgholm och fanns på plats vid Societetsbryggan

Tufftuff-tåg med gratisturer
Vädret var strålande fint och tenderbåtarna pilade snabbt fram och tillbaka mellan fartyget Albatross ute i sundet och Societetsbryggan.
Ett par av tenderbåtarna vid Societetsbryggan i väntan på dom sista kryssningspassagerarna. Med m/s Albatross väntande i bakgrunden
Borgholm var den sista anhalten på det ståtliga fartygets kryssning mellan hamnarna i Östersjön och klockan ett på eftermiddagen fortsattes färden mot hemmahamnen Bremerhafen. Nästa kryssningsbesök i Borgholm blir i slutet av juli och vi får hoppas att stadens köpmän då är mer alerta än i måndags! 
Ståtliga m/s Albatross vänder aktern till ...
... för vidare färd hem till sin hamn i Tyskland
I fredags hade cityföreningen ordnat en tjejkväll i staden - förmodligen inspirerade från Färjestaden där en sådan förekommit under ett antal år. Detta var det nu premiär för Borgholms del och stadens butiker hade kvällsöppet. En lyckad kväll för dom inblandade som avslutades med fullt hus på G.T.  
Förmodligen är stadens damer bättre på att handla i våra butiker än vad tyska kryssningspassagerare är. Men ändå tycker jag nog att ... 
Foto: Per Lublin 

Relaterade inlägg:
"Kunglig toalett" i Borgholm - kryssningsfartyget "Deutschlands" besök igår - måndag 20 juni 2016
Välkommen åter, Amadea! - fredag 28 augusti 2014 mars 2018  
Birger Jarl, ett nöje för många - fredag 1 april 2011
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar