Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 26 april 2020

Bild med väldigt dåliga signaler i coronatiderl! Fast bra skrivet brev till Magdalena.

Och vad föreställde den här bilden som fick vara lördagskaramell igår?
Jo helt enkelt kommunens högste politiske beslutsfattare och kommunens högste tjänsteman som nyligen sänt iväg ett brev till Sveriges finansminister
Magdalena Andersson som löd så här:
Bästa Magdalena,
Alla stödpaket från regeringen välkomnar vi och förstår att det är många kommuner som vädjar om hjälp. Borgholms kommun tillhör de mest utpräglade turismkommunerna i landet med väldigt många småföretag och familjeföretag. En ny rapport framtagen av analys- och teknikkonsultbolaget WSP visar att Borgholms kommun är en av de kommuner i landet som drabbas allra hårdast ekonomiskt av corona-krisen.
I rapporten framförs att regioner som är mycket beroende av besöksnäringarna och som saknar annat starkt näringsliv kommer effekterna av Corona att få stor negativ påverkan. I orter utanför våra storstäder och större städer kan detta innebära att näringar som fungerat som ”livlinan” för regionen riskerar att klippas av. Merparten av våra företag är direkt beroende av att besökare kommer till oss. Vi står inför en högsäsong som startar vid påsk där våra myndigheter rekommenderar att inte åka till Öland.
De hittills presenterade stödinsatserna når inte våra företag. Vi vittnar om många oroliga och nästintill desparata samtal till kommunen om hur kritiskt läget är. Hjälp oss! Under torkan våren och sommaren 2018 beslutade regeringen om torkstödet till lantbruket vilket räddade denna näring. Vad vi kan bedöma från kommunens sida så behövs ett liknande stöd till våra företag inom besöksnäringen. Utan några stödpaket som kompenserar intäktsbortfallet kommer många av dessa företag att gå under. Vi kan tillägga att vi tillhör de företagstätaste kommunerna i landet. Utan alla denna företagssamhet stannar vår kommun.
Det handlar om dagar innan många utav våra företag går omkull såsom våra reseföretag gör just nu. Vi i kommunen har vidtagit en rad åtgärder för att hjälpa och stötta vårt näringsliv. Men det räcker inte med de små medel vi förfogar över.
Borgholm, 2020-04-14
Vänliga hälsningar
Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande
Jens Odevall, kommunchef.
Riktigt bra skrivet men på tok för sent!
Mindre bra i sammanhanget är dock fotot, som figurerat både på kommunens hemsida nu i april och på kommunalrådets facebooksida samtidigt och som signalerar att kommunens ledning inte tar smittrisken på allvar när de båda herrarna kan stå och posera framför stadshuset bara några centimetrar från varandra.
Förhoppningsvis är fotot  taget redan innan coronasmittan nådde länet, men signalerna är ändå lika illa!!!
Skärp er gubbar och håll social distans framöver, både till varandra och till andra och inga sådana bilder mer, tack!
Vi vill i fortsättningen inte behöva skämmas över att ha en kommunledning som knappt kan tänka så långt som näsan räcker!
Samma foto från "fejjan"
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar