Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 1 april 2020

Ska inhyrda robotar till kommunfullmäktige "rädda" mötena i vår och sommar?

I sista stund blev det förra kommunfullmäktigemötet inställt. Det skulle ha hållits i Borgholms stadshus för cirka två veckor sedan, men då hade coronaepedemin just kommit till länet och på grund av smittrisken fattade kommunfullmäktiges presidium det kloka beslutet att ställa in.
Nästa kommunfullmäktigemöte i stadshuset ska enligt det schema som gjordes upp i höstas - innan coronaepedemin ens hade tagit sin allra första början i Kina - äga rum på måndag om knappt tre veckor. Då epedemin - som nu redan övergått till att vara en pandemi - efter stockholmarnas ovälkomna påskbesök torde härja tämligen fritt i hela vår kommun och då varje sammankomst torde vara ett allvarligt risktillfälle för smitta. Hur gör vi då?
Enligt min mening borde samtliga kommunfullmäktigemöten ställas in tills coronan har lagt sig och ingen smittrisk längre föreligger, såvida inte "mötena" helt och hållet kan ske på distans - d v s att de sker med hjälp av modern teknik via nätet, där ledamöterna kan sitta hemma och vara uppkopplade på sina redan tilldelade "plattor".
Igår tisdag eftermiddag kom det emellertid ett mail från självaste kommunalrådet Ilko Corkovic till oss gruppledare för de olika partierna i kommunfullmäktige, där han föreslår att kommunfullmäktiges 35 ledamöter under en period framöver från nu ska ersättas av 21 inhyrda robotar, varav 11 ska programmeras av S, C och V (underförstått kommunalrådet själv), 4 av moderaternas gruppledare, 2 av SD, 2 av Framtid Öland, 1 av KD och 1 av Ölandspartiet. Robotarna som ska vara tydligt partimärkta - och alla kunna synas i webbsändningarna - ska kunna delta i voteringar och får då representera sina respektive partier.
I övrigt ska sammanträden fortsätta som vanligt - bortsett från att inga åhörare ska få vara med (utan få nöja sig med att följa mötena i webbsändning) och att  budgeten skjuts upp till hösten till glädje för vanliga livs levande ledamöter av kött och blod som då kan ägna sig åt det sedvanliga käbblet om nästan ingenting (min kommentar till att budgetprocessen "pauseras" till hösten, som det står i Ilkos mail).
Systemet med inhyrda robotar som ersätter dom folkvalda är tänkt att pågå till och med den 16 juni - då kommunfullmäktiges sommaruppehåll tar vid - men kan förlängas om läget då skulle kräva.
Ilko avslutar det detaljerade mailet med:
Tacksam om ni skickar ett OK om ni är med.
Det enda svar jag hittills sett är från herr före detta karantänisten Carl Malgerud som redan igår kväll skrev på mailen:
Ok från Moderaterna
Mvh
Carl
Enda vinsten jag kan se med ett sådant förfarande är väl att man slipper kostnaderna för KHS (Kommunfullmäktiges Heliga Smörgåsar) samt alla kilometerersättningar. Men vad kostar robotarna?
Föredrar fortfarande att kommunledningen tar ansvar för det allra viktigaste - kampen mot smittspridningen, skydd för de mest utsatta riskgrupperna som är beroende av kommunens omsorger samt kloka beslut för att förhindra i övrigt välskötta lokala företag från att behöva gå i konkurs - samt att större investeringar och andra kommunala projekt som behöver medborgardialog och/eller beslut i kommunfullmäktige får vänta tills vidare. Samma med mindre viktiga ärenden på kommunfullmäktiges bord. Med andra ord kan vi utan problem klara oss utan kommunfullmäktigemöten fram till sommaren.
Ägna er åt det som läget kräver! Använd mail och telefon (gruppsamtal) istället för att träffas och lägg allt mindre viktigt åt sidan!
Det är mitt råd till kommunledningen - som jag tror att fler är beredda att stämma in i!
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar