Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 30 april 2020

Godmorgon världen och godmorgon Sverige och Nederländerna!

Godmorgon världen på andra sidan sundet!
Idag ”firar” en väldigt annorlunda Valborgsmässoafton” och dagen till ära har Sverige en kung som ”firar” sin födelsedag i karantän med drottningen på Stenhammars slott.
Och i Nederländerna ”firar” man sin nationaldag med förbud mot att träffas fler än 3 personer utomhus sedan drygt en månad tillbaka.
Godmorgon!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

3 kommentarer:

  1. Konungsdagen, firas numera på kung Willem-Alexanders födelsedag den 27 april. Dagen firades tidigare på den 30 april som Drottningsdagen under drottning Beatrix tid. Hennes födelsedag i januari ansågs vara olämplig att fira pga alla utomhusaktiviteter kopplade till firandet och då valde hon att fortsätta fira dagen på 30 april efter hennes mors (drottning Juliana) födelsedag.

    Sedan stämmer det att Coronarestriktionerna är mycket hårdare i Nederländerna (och resten av Europa) än i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marcel, för fördjupad info. Innebär det att Nederländerna har flyttat nationaldagen till den 27 april?

      Radera
  2. Ja, den icke officiella nationaldagen är Koningsdag (Konungsdagen) den 27 april. Sedan firas det Bevrijdingsdag (Befrielsedag, slutet av den tyska okkupationen 1945) som en annan icke officiell nationaldag.

    SvaraRadera