Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 11 maj 2020

Little Richard har avlidit

I lördags avled Richard Penniman - mest känd som Little Richard - åttiosju år gammal. En verklig pionjär inom rockmusiken.  
Little Richard 1932 - 2020
Först var det Bill Hailey med sin ”Rock around the clock” som vände upp och ner på världen i mitten på 1950-talet. 
Sedan kom det något som hette ”Todifrodi” (och senare visade sig stavas ”Tutti Frutti”) och var ”ännu värre”, det slog allt! Och där kom Little Richard in.
Själv minns jag sommaren 1957 när jag var tolv år och nere på badstranden i Köpingsvik. Plötsligt strömmade tonerna av ”Dajjäna” med Paul Anka ut från en stor högtalare som satt uppe på väggen på Sinus’ öppna veranda. Det var ju musik som hette duga och sen var lyckan gjord när man fick höra ”Todifrodi” från högtalaren. Funderade väldeliga på varifrån ljudet kom, så efter ytterligare några tuffa låtar stegade jag helt sonika in i lokalen och fann en stor tingest som liknade en stor radiogrammofon med inbyggt skivställ och snurrande skivtallrik stå därinne. Så småningom insåg jag att folk stoppade in pengar i apparaten och kunde välja skivor som de fick höra. Som sedan folk ute på hela stranden kunde höra genom den stora högtalaren alldeles gratis. 
Jag glömmer det aldrig. Lyckan var fullständig och det tillbringades åtskilliga timmar på stranden den sommaren, inte för att bada utan för att lyssna på min musik med artister som - förutom redan nämnda - naturligtvis Elvis Presley med flera andra som det svängde om. 
Genom att läsa på små lappar i apparaten kunde man lära sig hur skivtitlarna stavades, som t ex att ”Dajjäna” stavades Diana och att ”Börnedin” stavades Bernhardine. Så min första kontakt med jukeboxen blev ju faktiskt en aning språkligt allmänbildande. 
En annan av Little Richards låtar som stack ut ordentligt när den spelades över stranden hette "Lucille". Och på svenska fanns det Owe Thörnqvists "Albin och Pia".
En sommarkväll för 30 år sedan var Little Richard i Borgholms slottsruin och uppträdde på borggården. Jag var naturligtvis där och väntade mig att få höra "Tutti Frutti" framförd av den som man verkligen förknippar denna låt med. Men den kom aldrig. Idolen sjöng en väldig massa låtar men inte just denna. Det var en något besviken Per Lublin som lämnade slottsruinen den kvällen. Ridå liksom. 
Men HÄR kan vi nu i alla fall höra Little Richard sjunga "Tutti Frutti". 
Vappammpelolabelammpammpamm! 
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar