Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 2 maj 2020

Tack gullvivor som räddar Öland!

Gullvivor räddar den öländska naturen från att överexploateras. Gullvivor - som är en fridlyst art - lyser i dagarna upp stora delar av den öländska naturen, alltifrån mittlandets hagmarker till sjömarker och strandängar. 
Och där vill inte Länsstyrelsen släppa fram mer fritidshusbebyggelse. Det har en markägare i Äpplerum fått erfara som hade fått förhandsbesked av miljö- och byggnadsnämnden för fem fritidshus där, trots att marken inte är avsedd för fritidshusbebyggelse. 
Läst i dagens nummer av Barometern
Om alla markägare i vår kommun plötsligt skulle få chans att sälja byggklara tomter lite var som helst i den öländska naturen, hur skulle det då se ut? Vår natur är Ölands och besöksnäringens största tillgång och den måste vi vara rädda om! 
Tack Länsstyrelsen som tänkt lite längre än miljö- och byggnadsnämnden (där en ledamöter själva är markägare som kanske själva kan vilja sälja av naturskön mark till fritidshusbebyggelse). 
Tack Mark- och miljödomstolen, som tyckte likadant som  Länsstyrelsen!
Och tack ni vackra gullvivor och andra fridlysta arter som bara genom att finnas gör en insats för att rädda Öland och vår unika natur från fördärvande hårdexploatering! Tack älskliga blommor små - ifall jag får citera från en rad av nationalpoeten Evert Taube!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar