Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 13 maj 2020

Covid-nytt i VÅR kommun - dagsläget

LITE SUMMERING FRÅN FÖRMIDDAGENS GRUPPLEDARMÖTE I FÖRMIDDAGS*
Närvarande i kontorsrum på Stadshuset: 
Ilko Corkovic, gruppledare för S
Staffan Larsson, gruppledare för C
Carl Malgerud; gruppledare för M 
Jens Odevall, så kallad "kommunchef"
Anna Hasselbom Trofast, socialchef
Christina Bengtsson, "MAS",
samt Jonatan Wassberg, kommunsekreterare och möteskordinator 
   
Närvarande digitalt, var och en för sig:  
Torbjörn Johansson, gruppledare för FÖL
Marwin Johansson, gruppledare för KD
Ann Oskarsson, gruppledare för SD
samt undertecknad Per Lublin, gruppledare för ÖP

I Kalmar län har hittills 17 personer avlidit i Covid-19 och 4 ligger inlagda i intensivvård. 
I Borgholms kommun har nu det tionde covid-19 fallet konstaterats i morse, varav ett är den person med hemtjänst som tidigare upptäckts och nu skickats till det specialinrättade "covidboendet" på översta våningen i den äldsta lasarettsbyggnaden på Ekbacka. 
Kan noteras att man tydligen inte brytt sig om att testa den hemtjänstpersonal som den senaste tiden har gjort arbetsbesök hemma hos den personen. Vilket jag anser borde ha varit en självklarhet att göra innan dessa peresoner riskfritt kan arbeta vidare med de gamla. 
Ytterligare en covid-smittad är en person som vårdats på kommunens korttidsboende och sedan skickats till lasarettet i Kalmar och där konstaterats smittad.
Hur man gjort med personalen som varit i kontakt med den smittade på korttidsboendet vet jag inte, men dessvärre misstänker jag att de har tvingats arbeta vidare utan att bli testade. 
En positiv nyhet sedan igår är dock att personalen inom hemtjänst och särskilt boende sedan igår ska ha visir när de arbetar med de äldre. Precis som man förra veckan införde i grannkommunen i söder.
Negativt är att personalen inte ska kunna få komplettera detta med munskydd. Socialchefen Anna Trofast och "MAS" (Medicinskt ansvarig sjuksköterska) Christina Bengtsson tror tydligen att personalen skulle börja klia sig i ansiktet om de har munskydd. Hur fasen det nu skulle gå till under visiret? 
Eftersom alla ständigt får veta man inte ska pilla sig i ansiktet nu i coronatider, så finns det för övrigt ingen anledning att misstro personalen att den inte skulle iaktta full försiktighet i det avseendet. 
Jag envisas med att hävda att smittrisken minskar om man har både munskydd och visir och här gäller det att inte få in smittan brett i äldreomsorgen och då är inga skyddsåtgärder fel!
Det var för övrigt bara jag bland gruppledarna som hade frågor eller synpunkter under den halvtimme som gruppledarmötet varade. Förutom Ilko då förstås - som mer eller mindre hela tiden brukar ta sig ordet. 
Har dom andra gruppledarna inget "inputt" att komma med?

*) Fotnot: Kommunledningen håller gruppledarna informerade i ett möte - huvudsakligen på distans via länk - om det aktuella läget lokalt med anledning av coronan varje onsdag kl 10. 
Då detta naturligtvis är av stort allmänintresse för kommunmedborgarna utgår jag ifrån inget av informationen är sekretessbelagt - utom där så särskilt påpekas, vilket ännu inte förekommit.
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

3 kommentarer:

  1. Hur många patienter och personal finns på Covidboendet?

    SvaraRadera
  2. TROR att det än så länge endast är den ende boende där som jag nämnt i inlägget men försöker kolla upp under dagen - även angående personalstyrkans storlek.

    SvaraRadera
    Svar
    1. INGEN har ännu flyttar in - den jag trodde ville inte. personalstyrkan består av tolv personer som ska jobba två åt gången i sina pass så snart någon flyttar in.

      Radera