Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 22 mars 2020

Hur ska det gå för våra lokala företag? Kommunen måste agera redan nu!

I coronans spår håller det nu på att gå åt helvete för en lång rad företagare i vår kommun, föresträdesvis inom besöks- och servicenäringarna. 
Hur ska det t ex gå för lokala bussföretag som Tomasbuss och Silverstrands när av förklarliga skäl allt färre åker buss så länge som pandemin pågår. Kommer dessa och liknande företag - samt inte minst Silverlinjen - att överleva Coronan. 
Hur ska det gå för våra restauranger, cafe’er och andra näringsställen som drivs av idoga kommunmedborgare som nu inte får några gäster och alla andra anläggningar som helt är beroende av besöksnäringen när vi för för närvarande inte kan välkomna några besökare till Öland. När Öland kanske måste stänga för besök mitt under den fagraste Ölandsvåren. Och alla andra servicenäringar - ingen nämnd och ingen glömd - som är beroende av turisterna och inte kan klara sig med enbart dom fastboende som kundunderlag. Det är sådant som vi från samhällets sida - vid sidan av kampen mot Coronan -  snabbt måste skaffa en strategi för.    
En tanke som redan genomkorsar min enkla skalle är att den exceptionella situationen borde motivera att kommunen skulle kunna gå i borgen för lån för att rädda lokala välskötta företag från att gå i konkurs och därmed även rädda framtida arbetstillfällen efter coronan.
En annan tanke är att det inte räcker med att kommunen skjuter upp betalningsdatum för sina fakturor för tillsynsavgifter. Man borde helt och hållet ge avkall från dom avgifterna. Tillsyn för verksamheter som inte har fungerat på grund av coronan borde kommunen faktiskt kunna avvara att kassera in betalning för. Förhoppningsvis kan det hjälpa drabbade företagare något. 
Vidare anser jag att nu måste kommunen se till att kunna gå vid sidan av den i dessa tider fullkomligt vanvettiga lagstiftningen om offentlig upphandling och se till att det i första hand blir lokala företag som får uppdrag från kommunen. Börja med att kontakta regeringen och kräv att den snabb-beslutar om undantag! 
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

3 kommentarer:

  1. Är det rätt väg? Epidemier och sjukdomar har sedan årtusenden format våra samhällen och fört med sig förändringar Vad händer om allt blir annorlunda nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är rätt väg, vilken väg syftar du på?

      Radera
  2. Vad lätt det är att glömma människorna som inte kan göra sin stämma hörd. De som varje dag måste vända på slantarna för att inte tappa fotfästet. Men det är så klart mer synd om företagarna som inte kan tanka sina lyxbilar och båtar och som inte kan värma sina lyxhus.

    SvaraRadera