Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 11 juli 2014

Man kan ju faktiskt undra hur det står till i huvudet på kommunalrådet


Råkar vara med i en facebookgrupp som heter Rädda Förskolan Gläntan och som tillkommit på initiativ av föräldrar med barn som går på förskolan i Södvik och som naturligtvis varit oroliga för förskolans framtid eftersom den länge varit uppsagd för avflyttning från nuvarande lokaler medan kommunen bara rullat tummarna och låtsats som om ingenting. Ända fram till i år då det är valår.
Till denna facebookgrupp har också  kommunalrådet Lisbeth Lennartsson anslutit sig. Hon är lite av en "trojan"* och har verkligen en förmåga att nästla sig in överallt. Och som vanligt är hon duktig på att sprida desinformation**.
Hon har försökt att framställa sig som en räddande ängel när hon och Eddie Forsman med röstsiffrorna 7 - 3 lyckades driva igenom det vanvettiga beslutet att sälja Södviksskolan med tillhörande stora markområde för en struntsumma att sedan för dyra pengar hyra tillbaka delar av den för att ha förskola istället för att behålla Södviksskolan och bedriva förskolan där utan att vara beroende av någon hyresvärd.
I samband med att jag överklagat det beslutet skrev jag ett inlägg i facebookgruppen, vilket genast drog i gång Lisbeth Lennartsson till en sandlådedebatt som jag inte gärna kan undanhålla er läsare, så att ni får göra ert eget omdöme. För den som nu inte visste det kan det vara svårt att tro att en av "debattanterna" i det följande är ett kommunalråd:    
Per Lublin 
Kommunledningen - i det här fallet dock endast Centern och Moderaterna - har slagit sig för bröstet över en för kommunen riktigt dålig affär som luktar korruption lång väg, där man säljer bort Södviks skola, som nu i högsta grad behövs för förskolans verksamhet. Skolan med tillhörande stort markområde centralt i beläget i Södvik ska enligt den "affärsidén" säljas till den kalmaritiske storexploatören Per-Olof Perssons företag för 950.000:- och sedan ska kommunen betala tillbaka 4,5 miljoner kronor till P-O Persson, d v s mer än fyra gånger så mycket som hela köpeskillingen, för att under femton års tid få använda delar av skolan som förskola som hyresgäst! Snacka om Ebberöds bank! 

Låt vara att P-O Persons företag ska rusta upp lokalerna för förskoleverksamhet och fixa inhägnad lekplats men det kan ju knappast kosta några fyra miljoner! Av ritningarna att döma är det endast mycket obetydliga förändringar som är tänkta att göras.
Dessutom har P-O Persson petat in en passus i hyresavtalet som gör att kommunen kan få betala full hyra för lokalerna även om dom inte är färdiga i tid, vilket man då kan misstänka att dom inte kommer att vara.
I själva verket innebär "affären" att kommunen SKÄNKER bort en massa pengar – samt mark – till P-O Persson och hans företag, och det är det inte tillåtet för en kommun att göra!
Och efter femton år tid ska det sedan tydligen inte finnas någon förskola mer i Södvik? Eller hur har dom tänkt?!
För långsiktighet och en hållbar lösning krävs att kommunen behåller Södviks skola och använder den för dom verksamheter som behövs!
Frågan om huruvida det har gått rätt till i den här affären får nu avgöras av Förvaltningsrätten och allt talar för att hela uppgörelsen blir underkänd och ogiltigförklarad! Med andra ord: "Affären" kommer inte att hålla!
Ansvariga politiker – främst Eddie Forsman och Lisbeth Lennartsson som har målat in sig i ett hörn – har nu DRYGT TVÅ OCH EN HALV MÅNAD PÅ SIG att se till att förskolan kan flytta in i Södviksskolan innan hyrestiden hos Filadelfia går ut!
Säg inte att dom inte har tänkt så långt som att deras ”affär” med P-O Persson skulle komma att överklagas och gå i baklås!!! Dom kan väl ändå inte vara så korkade att dom inte har en ACCEPTABEL plan B för förskolan i Södvik i bakfickan, det är ju trots allt valår!
Så misströsta nu inte utan stäm in i kraven:
Förskolan ska med det snaraste in i Södviks skola, i kommunens egna lokaler, det borde ha varit klart för länge sedan!
Synpunkter eller frågor? Slå en signal på 0708 - 20 86 28
Hälsningar
Per L
20 tim · Gilla: 3

  •   Lisbeth Lennartsson  Jag ser av ditt inlägg att du sannolikt har solat lite för mycket Per. Vi har självklart beräknat in att du skulle överklaga det hela som vanligt. Du har rätt i att det finns tyvärr en liten justering i det hyreskontrakt som skrivits under, och att det av protokollet inte framgår att redaktionella ändringar kan göras. Jag skriver med stora bokstäver det som tillkommit, meningen lyder ungefär att hyresgästen inte har rätt till nedsättning av hyran EFTER DET ATT HYRESGÄSTEN GODKÄNNT LOKALERNA. F.ö är det Robert på Folke Bygg som bygger och han kommer utan tvekan att se till så att lokalerna är klara i tid! För säkerhetsskull så tar vi kanske den lilla extradelen av en mening som stärker kommunens del i hyreskontraktet som ett ärende även i kommunstyrelsen i augusti. Fortsätt njuta av solen Per och ha nu en skön sommar!
  • 19 tim · Gilla

  • Per Lublin  Nu hoppas nog alla att Eddie Forsman och du Lisbeth Lennartsson har en plan B som ni kan sätta i verket redan nu och som ni inte behöver vänta till i augusti med! Då kan sommaren bli skön för alla berörda! Kanske även för er.
  • 11 tim · Gilla  

  • Lisbeth Lennartsson  Du behöver inte vara orolig Per, kommunstyrelsens beslut gäller tills dess att något annat med stor eventualitet beslutar annorlunda. Då tar vi isåfall om samma beslut igen. Därmed avslutar jag debatten i denna tråden.
  • 11 tim · Gilla

  • Per Lublin  Det är lika bra det, du är som en gammal grammofonskiva, med mycket repor i. För dig handlar det tydligen bara om din egen prestige. Att föra ett meningsfullt samtal med dig är tydligen fullkomligt meningslöst! Men det var du själv som började det här onödiga gnabbet eftersom du har problem med verkligheten.
  • 9 tim · Gilla: 1

  • Lisbeth Lennartsson  Detsamma
  • 9 tim · Gilla

Har här utelämnat länkar och andra namn som förekommer i "konversationen" i form av "gillamarkeringar".  Vad som skrivs i en facebookgrupp är ju internt och ingen ska ju behöva känna sig utlämnad om man inte är offentlig person.
Av tidsangivelserna (hur många timmar sedan som inläggen skrevs) kan man förstå att Lisbeth Lennartsson numera knappast gör något annat än är inne på FaceBook. Hennes "svar" kommer ju hela tiden i stort sett omedelbart efter att jag har skrivit något. Det torde vara få förunnat att få disponera sin arbetstid på det viset. Och dessutom med en så kallade "Smartphone"*** bekostad av kommunala medel.
Trist för Lisbeth att inget av hennes inlägg i den här lilla "debatten" fått en enda gillamarkering.
Men vad värre är:
Försöker man tyda sig till vad hon egentligen menar när hon skriver:
" ... kommunstyrelsens beslut gäller tills dess att något annat med stor eventualitet beslutar annorlunda. Då tar vi isåfall om samma beslut igen."
så kan man ju faktiskt undra hur det står till i huvudet på henne. Menar hon att om Förvaltningsrätten upphäver beslutet därför att det är olagligt så "tar vi om samma beslut igen" ???
Det är tur att Lisbeth Lennartsson med till visshet gränsande sannolikhet inte kommer att vara kommunalråd efter valet!
*) Fotnot 1: Trojan (uttalas "tråjján") är ett virus som sniker sig in i en dator och kan förstöra hela innehållet
**) Fotnot 2: Desinformation är medvetet felaktig information avsedd att försöka vilseleda
***) Fotnot 3: Smartphone (uttalas "smartfon") är en lyxigare variant av mobiltelefon som man kan vara ute och surfa på nätet och "fejjsboka" med.

Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Håller med dig om att det är en sandlådedebatt men hade mina ungar uppfört sig så hade dom fått bannor av mig. Avgå båda två.

    SvaraRadera