Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 12 juli 2014

    
Oppositionsledaren:

Upprörande om Åkerbohemmet!


Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) har satt ett vitesföreläggande om 800 000 kronor på Borgholms kommun om inte kommunen fram till den 15 september har förbättrat nattbemanningen på Åkerbohemmet.

Vid en oanmäld inspektion nyligen fann myndigheten att inget hade gjort sedan man påtalat bristerna för kommunen i november förra året.  Det hela är upprörande. Inte att kommunen har fått ett vitesföreläggande utan man från kommunens sida så totalt har nonchalerat dom påtalade bristerna.
  
Det ÄR faktiskt INTE acceptabelt att två anställda ensamma ska ansvara för hela trettiotre boende på fyra olika avdelningar, varav två demensavdelningar. Om dom behöver vara två någonstans, t ex för att lyfta, lämnas övriga avdelningar obemannade på personal. Avdelningarna för demensboende blir vid sådana tillfällen låsta utifrån. Det är helt oacceptabelt att boende hålls inlåsta på sina avdelningar - ibland i flera timmar - utan personal. Tänk om det skulle börja brinna!
 
Upprörande är att socialchefen Ewa Ekman är så oförstående att hon upprörs över den korta tid som hon anser sig ha fått på sig att anställa en extra undersköterska för att inte vitet ska utdömas. Hon har haft på sig ända sedan november förra året men har ingenting gjort åt denna sak! Vad har hon att vara upprörd för?

På ett demensboende behövs det minst en närvarande anställd på åtta boende. Det borde inte vara obekant för ansvariga politiker och tjänstemän i kommunen. I vår kommun har vi dessutom främsta expertis på området bosatt, Stina-Clara Hjulström, som är verksam ordförande i Demensförbundet, och som i vår kommun under en lång följd har anordnat de så kallade "klockargårdskonferenserna" på Strand som samlat expertis från hela Skandinavien. Det har sannerligen inte saknats möjlighet för våra kommunalt ansvariga att ta till sig kunskap.
   
Då är det verkligen inte acceptabelt att en enda anställd ensam ska ha ansvaret för sexton dementa boende spridda på två olika avdelningar. 
  
Och hur har vi på våra övriga äldreboenden i kommunen?

Kommunen som anser sig ha råd att skänka bort miljoner hitan och ditan till redan kapitalstarka personer, som P-O Persson, ägarna till Ekerum och allsköns lurendrejare samt hålla odugliga tjänstemän med fallskärmar och avgående kommunalråd med politikerpension kanske hellre kunde satsa på att hålla äldreboendena med tillräckligt med personal.

Det skulle båda skapa mer sysselsättning för kommunens invånare i arbetsför ålder och större trygghet för de av våra äldre som är i behov av kommunens omsorg.
 
Ty vem vill flytta till en kommun där ingen vågar bli gammal!


Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!

Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar