Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 19 juli 2014

    
Oppositionsledaren:

Blockpolitik är blockeringspolitik


Det finns ingenting så hämmande för en positiv utveckling i en kommun som den alltför vanliga blockpolitiken. Den går ut på att beslutsfattarna uppdelas i två lag* som gör allt för att bekämpa varandra. 
   
Ungefär så här:
Det ena laget det är VI, det andra är DOM. Det VI gör är bra och det som DOM försöker göra är alltid dåligt. I vart fall måste VI hävda det. Om DOM väcker ett förslag måste VI göra allt för att motarbeta det.  
Ibland kan det hända att DOM tyvärr kommer med ett förslag som VI innerst inne tycker är bra, kanske rent av angeläget att genomföra. Då ser VI till att det läggs på is så länge att folk förhoppningsvis hinner glömma vem det var som kom med förslaget. Sen kommer VI med förslaget själva (för säkerhets skull med lite ändrat ordval). Att genomförandet därmed blir fördröjt ett par år år spelar ingen roll. Huvudsaken är att det är VI som får äran av det hela. 
Och på samma sätt fungerar DOM gentemot OSS.
På motsvarande sätt leder blockpolitiken till att det inte alltid blir de mest kompetenta som får dom ansvarstyngda ordförandeposterna. Man väljer hellre en mindre kompetent ur det egna blocket än en mer kompetent ur det andra.
 
Blockpolitiken leder därför inte bara till att det blir blockering när det gäller att få fram bra och angelägna kommunala beslut utan också till sämre kompetens på ansvariga poster.
  
Vi har sett det i vår kommun och vi kan se det i andra kommuner. Det som behöver hända händer inte. Och händer det så är det ofta alldeles för sent.

Det känns därför bra att det efter valet kommer att finnas TVÅ lokala partier i Borgholms kommunfullmäktige som valt att ställa sig utanför blocken. Låt oss hoppas på att blockpolitikens tid därmed snart är förbi i vår kommun!

Vår kommun behöver en politik där alla bra förslag blir bejakade - oavsett varifrån dom kommer - och där vi på ledande poster har största möjliga kompetens!
  
*) Fotnot: I vår kommun kallar sig ena laget sig för "Vi i Alliansen" och det andra laget kallar sig "Vi rödgröna". Dom motarbetar varandra som två block och blockerar varandra så mycket dom kan. Trots att själva kommunledningen består av två från det ena blocket och en från det andra.

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!

Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar