Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 11 oktober 2015

.


Opinionsledaren:

  


Liten tuva kan välta lass i rikspolitiken - men varför ska det vara nästan omöjligt att få nyval i en kommun?


Att den s k decemberöverenskommelsen (DÖ) i den svenska rikspolitiken skulle braka samma var väl inte alldeles oväntat. Att något som heter "DÖ" knappast torde bli så långlivat hörs ju redan på namnet.  Men att det skulle vara en sån liten tuva som KD som kom att välta det stora lasset var kanske en aning förvånande! KD är ju trots allt riksdagens minsta parti.
  
Och snart ska det väl hotas med nyval till riksdagen igen. Det har ju inte ens gått ett år sedan den svenska statsministern utlyste nyval, som dock - p g a decemberöverenskommelsen - aldrig blev av.
   
Skulle inte ha gett utrymme för den rikspolitiska dramatiken här på lokal ledarplats om det inte vore för en jämförelse med hur svårt det är att få till nyval av kommunfullmäktige i en kommun hur befogat det än skulle vara.

Det hade varit frestande med ett nyval i vår kommun under den senaste mandatperioden för att bli av med ett centerstyre som inte fungerade och där det mesta gick snett i kommunen.
  
Omval till kommunfullmäktige kan beslutas - av en central myndighet som heter Valprövningsnämnden - när det förekommit oegentligheter i samband med valet i en viss kommun, men nyval till kommunfullmäktige när hela politiken brakat ihop och allt är kaos, nix pix! Då sätter lagen upp hinder. Ännu ska vi väl tillägga. För det börjar gå åt rätt håll med lagstiftningen på detta område. Två tredjedelar av kommunfullmäktige kan nämligen  fr o m i år  driva igenom att det blir nyval i en kommun.

Men om VÄLJARNA känner sig grovt lurade av sina politiker, då borde dom också ha möjlighet att - om dom är tillräckligt många som så önskar - få till stånd ett nyval i sin kommun! 

  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar