Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 16 oktober 2015

En spark i magen från landstinget

En spark i arselet på alla som under det gångna året - genom olika aktiviteter, genom deltagande i sockenrådsträffar, genom inskickande av förslag och utvecklande av idéer - har lagt krut på att försöka få till stånd en positiv utveckling för den nordliga delen av vår kommun och bryta kräftgången (inklusive på oss i beredningsgruppen), det är vad Kalmar läns landsting har delat ut. Eller rättare: en spark i magen!
Jag är en av dem som fått ett brev brev - riktat till kommunstyrelsens ledamöter - från landstingets tandvårdsförvaltning och med vänliga hälsningar från tandvårdschefen Anders Nylander som med krystade bortförklaringar (bl a genom att lägga skuld på patienterna) förkunnar att folktandvården i Löttorp ska läggas ned vid kommande årsskifte.
En "folktandvårdsbuss" ska istället parkeras vid Åkerboskolan ett par veckor varje år, framgår det av brevet. Som avslutas med:
"Genom att erbjuda befolkningen på norra Öland tandvård i Borgholm och i Folktandvårdsbussen, säkras ett fortsatt gott omhändertagande med hög vårdkvalitet och tillgänglighet". 
Att folk på norra Öland måste åka fyra extra mil in till Borgholm och lika långt tillbaka för att träffa tandläkare eller tandhygienist / alternativt sitta och få sina tänder utdragna i en buss på en skolgård (vid något av dom få tillfällen som bussen finns där), är det "ett fortsatt gott omhändertagande med hög vårdkvalitet och tillgänglighet"???!!!
Folk på norra Öland betalar lika stor andel av sin inkomst som skatt till landstinget som dom som bor i Kalmar eller Västervik med all tänkbar service inpå knutarna. Självfallet ska dom då också ha samma rätt till landstingets service. Med fast personal stationerad på hemmaplan. Det är ju bara att anställa ny personal när den nuvarande går i pension. Lokalerna finns ju redan!
En viktig del i ansträngningarna att få fart på norra Öland är naturligtvis att den samhällsservice som redan finns där får vara kvar! 
Brevet är en spark i magen på hela norra Öland !!! 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar