Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 20 oktober 2015

Tre innehållsrika timmar. Eller?

Faktiskt blev gårdagskvällens kommunfullmäktigemöte avklarat på tre timmar - inklusive kaffepausen på tjugo minuter mellan första och andra akten, då de Heliga smörgåsarna intogs, följda av drömtårta.
Heliga smörgåsar
... följda av drömtårta
--------------------------------------------- 
Större delen av första akten - en hel timme - gick åt till att välja fem nämndemän till Kalmar tingsrätt. Från domstolens sida - där man tagit till sig av den allmänna kritiken mot att domstolarnas nämndemän mest består av gamla avdankade politiker som fått sitt nämndemannauppdrag som tack för lång och trogen tjänst - hade man bett kommunerna att välja ut personer till nya nämndemän som är mer representativa för befolkningen i största allmänhet.
Tolv kandidater fanns nu anmälda i förväg som var villiga att bli nämndemän, sju som var anmälda av olika partier och fem som hade anmält sitt intresse själva. Som om inte detta räckte passade centerpartiet på att anmäla en trettonde kandidat. Nu skulle alla presenteras ungefär som i ett TV-spektakel och sedan skulle kommunfullmäktigeledamöterna få rösta på fem kandidater och dom som då fått flest röster skulle bli nämndemän, d v s få sitta som domare vid tingsrätten. Allmän kompetens är tydligen inte så viktig för dom ska bli domare, viktigare är ett vackert leende och rätt partifärg!
För att slippa denna såpa och istället låta slumpen avgöra föreslog jag att man skulle lotta mellan kandidaterna. Men ack nej, detta var jag ensam om att tycka.
Således skulle nu den ene efter den andra nu upp på "catwalken" och visa upp sig och berätta om sitt liv och sina ambitioner. Sen skulle det röstas och räknas röster. 
Om högst en procent av kommunens medborgare är aktiva politiker, så blir nu sextio procent av våra nämndemän vid tinget under dom kommande åren personer som är aktiva politiker (tre av dom fem som valdes var aktiva partirepresentanter). Detta var dock var bättre än vad jag hade befarat, då jag hade trott att samtliga som valdes skulle hämtas från politikersidan och det var därför som jag hade föreslagit lottning. 
Rösträkning pågår. På podiet fr v: Kommunfullmäktiges andre vice ordförande Jan Erici (m), första vice ordförande Tomas Lind (Framtid Öland), rösträknare Cecilia Ahlström (s), röstäknare Stig Bertilsson (c) och kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson (s)
 ---------------------------------------------
Innan valcirkusen var det information från utbildningsnämnden och utbildningsförvaltningen, där utbildningschef Lars Bylund gick igenom "Viktiga händelser under året", drog fram ett otal i hans ögon viktiga händelser som berörde hans verksamhetsområde. Men han nämnde inte med ett enda ord elevflykten från kommunens skolor eller den förtroendekris för hela verksamheten som uppstod när han gjorde en MER-flaska i sin bil riksbekant.
Viktiga händelser. Enligt utbildningschefen (t.h. på bild)
 ---------------------------------------------
Frågan om inköp av en gammal traktor till glädje för kommunens demensboende visade sig vara väldigt känslig. Detta för att förslaget kom från ett par sverigedemokrater och därför prompt måste avslås. Hade förslaget istället kommit från fru socialkommandoran Ewa Ekman hade traktorn förmodligen redan stått på plats utanför avdelningens fönster och de boende redan hunnit få ta sig en åktur på flakvagnen bakom. 
När ska kommunfullmäktiges ledamöter och andra beslutsfattare i vår kommun bli så mogna att dom kan bedöma förslag utifrån vad förslagen innebär istället för utifrån var förslagen kommer ifrån?
En gammal traktor till glädje för de boende på kommunens hem för dementa är ju en synnerligen billig investering jämfört med alla dessa nya fina tjänstebilar som rullar omkring.
Gammal traktor
 ---------------------------------------------
Kvällens bästa händelse var naturligtvis beslutet att det nu ska tillsättas en demokratiberedning värd namnet och där alla partier i kommunfullmäktige får vara med. Nu finns chansen att sätta demokratin i högsätet i vår kommun, något som jag har kämpat för under alla dessa år!
Återkommer så snart jag hinner göra en meny för hela sammanträdet där ni kan välja vad ni vill se och höra. Till dess går det att klicka HÄR om ni vill följa det i sin helhet. 
Kommentarer

2 kommentarer:

  1. Håller med dig när det gäller val av nämndemän. Hänviser till detta i mitt senaste blogginlägg: https://kandidatmarcel.wordpress.com/2015/10/21/hur-ett-opolitiskt-arende-blev-politiskt/.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd Marcel att du då inte röstade på mitt förslag om att det skulle lottas. Istället blev jag grundligt nedröstad med 34 – 1.

      Kanske att du nu en annan gång kan lyssna lite mer på mig och rösta på förslag som råkar komma från mig. Eller?

      Mvh
      Per Lublin
      nya Ölandspartiet

      Radera