Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 18 oktober 2015

"Robinson" i Stadshuset. Samt lite om "öppenhet" och "tillgänglighet"

I fredags förmiddag var det lite av lekstuga - eller vuxendagis - i kommunstyrelserummet högst upp i Borgholms stadshus. Kommunstyrelsen hade ett arbetsmöte - med representanter för alla partier inbjudna - för att diskutera kommunens mål för framtiden (som tjusigt ska dokumenteras) och nu var turen kommen till att diskutera "värdeord".
Deltagarna hade fått i uppgift att välja ut tre "värdeord" ur en hel radda tänkbara. Tydligen tänkta för att vägleda stadshusets personal i deras arbete. Bättre kunde i vart fall jag inte få det förklarat för mig. Där fanns uppräknat ord som "välkomnande", "tillsammans", "ansvarstagande", "samarbete", "hållbart", "utvecklande", "öppenhet", "trygghet" och "med stolthet". Det var väldigt viktigt att bara tre skulle vara kvar, för "fler skulle inte personalen kunna komma ihåg".
Även om detta var ett rent arbetsmöte och inte ett beslutssammanträde så satt politiken i väggarna. Som det vanligtvis gör i kommunstyrelserummet. Således handlade det mesta om att hacka ner på varandras förslag och bidrag och det gick därmed inte att komma till skott. Av alla "värdeorden" blev fyra kvar och det enda man kom fram till under hela sammanträdandet var att hålla ett nytt arbetsmöte för att koka ner dom fyra till tre. Till en kostnad av mellan fem och tio tusen kronor i sammanträdes- och resersättningar. 
Dom värdeord som blir kvar till nästa gång är "välkomnande", "ansvarstagande", "utvecklande" och "tillsammans". Tror jag. Ett ska bort. Det är ungefär som "Robinson" eller "Let´s Dance". 
Kommentarer
PS  1:
Själv hade jag nog velat ha ordet öppenhet med i det hela, eftersom jag tycker att öppenheten gentemot allmänheten kunde vara bättre. 
"Öppenhet" tyckte dock andra var onödigt som värdeord, för dom menade att det redan innefattades av ordet "välkomnande". Jag invände då att det inte är särskilt öppet att man som medborgare inte ska kunna få en kommunal offentlig handling översänd per mejl utan blir hänvisad att ta sig till stadshuset för att där läsa den handling som man vill se. 
"Det blir ju inte särskilt rättvist för den som bor i Böda att behöva åka fem mil i vardera riktningen för att ta del av en handling som man vill se, jämfört med mig som har femtio meter att gå hemifrån bostaden till Stadshuset", sade jag.
" - Nej men det blir välkomnande. Välkommen hit!", var det ett ljushuvud som svarade.
PS 2: 
Ett annat ord som inte skulle skada i sammanhanget är ordet tillgänglighet, eftersom tillgängligheten kunde vara bättre bland tjänstemännen. Många av dem är sällan eller aldrig tillgängliga per telefon utan har för det mesta telefonsvararen påslagen. Ibland tutar det upptaget för att man i nästa ögonblick när man återkommer får veta att vederbörande är på tjänsteärende och återkommer klockan sexton och trettio. Ringer man sedan exakt kl 16.30 får man man höra att den jag söker har gått hem för dagen och återkommer i morgon klockan 9. Återkommer man då nästa dag exakt kl 9.00 får man antagligen höra att "personen du söker är på tjänsteärende och återkommer klockan tolv". O s v. 
Ska det verkligen få vara på  det viset? 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar