Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 18 oktober 2015

Nej till fortsatt orättvist och onödigt kostsamt partistöd

Ytterligare ett ärende - mer än det märkliga köpet av Höken-fastigheten - har jag bett Förvaltningsrätten att titta lite närmare på. Nämligen det fortsatta kommunala partistödet. Fram till i år har ju det ekonomiska stöd som kommunerna betalar ut till de politiska partierna huvudsakligen varit baserat på partiernas storlek. Ett orättvist system kan ju tyckas, eftersom varje parti borde ha ungefär samma kostnad för att nå ut till väljarna med sitt budskap som andra partier. 
Statsmakterna har till slut börjat inse detta dilemma och i vintras infördes därför en lagändring syftande till att ge partierna mer likvärdiga förutsättningar att verka i den kommunala demokratin. 
Men eftersom det fortfarande naturligtvis är så att dom stora partierna är dom som bestämmer i sina respektive kommuner, så är det få som är intresserade att ändra på fördelningen av partistödet, trots lagändringen!
Även i Borgholms kommun skiter dom stora partierna i lagändring och inför ett nytt system som i det närmaste är en kopia av det gamla men med lite mer krångel som enda skillnad. Det hände nu vid det senaste kommunfullmäktigemötet, och ingen överklagar så gäller kommunfullmäktiges beslut.
Därför har jag begärt en laglighetsprövning, så att vi istället får ett mer rättvist system för partistöd. Ska vi fortsätta att med kommunala medel ge bidrag till partierna - vilket man kan vara tveksam till - så ska det ta mig f-sen fördelas rättvist mellan de partier som är invalda i kommunfullmäktige. Att något parti fått fler platser i kommunfullmäktige är ingen grund för att partiet skulle behöva så mycket mer pengar för sin kommande valkampanj.
Det är klart att det inte är gratis för ett parti att bedriva en valkampanj. Framställning och tryckning av en valbroschyr och distribution av densamma kostar pengar, likaså kostar det - men inte lika mycket - att ha en hemsida med sitt budskap och annan information samt att få polistillstånd för torgmöten. Det kan tyckas rimligt att partierna får något slags grundstöd för detta och för täckande av liknande kostnader. Men att medborgarna dessutom via sin kommunalskatt ska behöva betala för att vissa partier ska kunna ha massor med dyrbart annonsutrymme i var och varannan tidning under hela valrörelsen är naturligtvis inte försvarbart och ett väldigt onödigt slöseri med skattemedel! 
Hoppas nu att förvaltningsrätten ska ge mig rätt så att kommunens partistöd blir mer rättvist och efter lagändringens syfte. Så att dom stora partierna får ta skeden i vacker hand framöver! Kommunmedborgarna ska inte behöva göda dem i onödigt överflöd! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar