Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 25 oktober 2015

.


Opinionsledaren:

  








Om ondskans troll i Trollhättan och en havererad flyktingmottagning - och några ord om Ölands Gymnasium



Man må tycka vad man vill om flyktingmottagandet - och man har rätt att ha sin egen åsikt - oavsett om man ser de nyanlända som en tillgång eller som problem.  
   
Men när ondskans troll - i Trollhättan eller var dom än finns - mördar människor bara för att dom har en annan hudfärg eller religiös tillhörighet, då går det för långt. Då är en definitiv gräns passerad!
  
Den gränsen är också passerad av dom som anlägger bränder vid flyktingboenden och även bränner ner anläggningar där nya flyktingboenden planeras! Man får bara hoppas att dessa ynkryggar snart ska åka fast! Det bär inte med skrämsel och mordbränder man ska möta människor på flykt!
  
Den växande flyktingström som nu under svåra umbäranden går genom Europa - på flykt undan krig och terror i sina hemländer - kan inte lastas för att Europa står lamslaget. Det är inte dessa människors fel att dom blir emottagna så olika i olika länder. Det är inte dessa människors fel att dom söker sig dit där dom tror sig ha störst möjlighet att få stanna.
   
Att det svenska Migrationsverket inte fungerar i denna situation utan ställer orimliga krav på kommunerna och på standarden vid asylsökarförläggningarna förbättrar inte situationen! Migrationsverket har fastnat i långa och omständliga handläggningstider samt för högt ställda fördyrande normer som fått flyktingmottagandet att haverera. Detta även på grund av att man hela tiden legat steget efter när den gäller den ökande strömmen ankommande till Sverige.

Inte blir situationen bättre av att en liten grupp asylsökande ledda av mindre omdömesgilla personer ställer sig med plakat på torget för att klaga på den svenska maten och jämför förhållandena på asylboendet med döda barns på Medelhavet! Kan det verkligen vara så upprörande att dom inte får röka på sina rum, något som inga andra hotellgäster tillåts göra!? Någon måtta får det väl ändå vara, kan man tycka! Den sortens demonstrationer och kravställande skadar för så många andra som är tacksamma för att dom alls kan få komma hit

Migrationsverket borde naturligtvis finnas på plats och ta ansvar för dom anläggningar som verket hyr och ta ansvar för dom nyanlända istället för att överlämna det åt andra! Verket verkar köra sitt eget race i sin skyddade borg i Norrköping långt borta från verkligheten.
  
Migrationsverket har haft synnerligen undermålig närvaro vid sina anläggningar här på Öland och har ändå mage att lasta över delar av sitt ansvar på kommunerna. Det är dags att kommunerna skärper tonen mot det statliga verket och bl a kräver full kompensation för de kostnader som Migrationsverkets göranden - och icke göranden - för med sig. Det är inte kommunerna som ska betala för Migrationsverkets haveri!


----------------------------------------------------------------------------------

Så tillbaka till hemmaplan och till Kalmar Gymnasieförbunds (för så är det riktigare att beskriva det) beslut att låta Ölands Gymnasium gå i graven när dagens "ettor" har gått ut med vita mössan. För alla oss som genom åren kämpat för att vi skulle få ett gymnasium på hemmaplan känns det olyckligt med fredagens beslut.
  
Kring millennieskiftet var vi folkvalda i Borgholms kommun överens över partigränserna om vårt krav på fatt å ett gymnasium på hemmaplan i Borgholm, annars skulle gymnasieförbundet spräckas. Ledningen inne i Kalmar gav med sig och allt såg ut att gå igenom.
  
Då plötsligt lyckades några slå en kil i enigheten, där Lisbeth Lennartsson (då uppstickare i centern) lierade sig med moderater som plötsligt ville nöja sig med kockskola i samarbete med Halltorp, och därmed fick vi inte det gymnasium som var tänkt för kommunens egna elever. Ölands Gymnasium blev därmed aldrig riktigt vad det var tänkt som. 
  
Argumenten för att det måste finnas en gymnasieskola på hemmaplan för kommunens egna ungdomar är dock desamma nu som på nittiotalet. Kommunledningen måste ta tag i den här saken på ett bättre sätt och sätta hårt mot hårt. Det är inte en fisförnäm kockskola (som våra elever inte vill gå på) som vi behöver utan ett gymnasium med bredd för kommunens egna ungdomar. 

Se till att Ölands Gymnasium får bli vad det tänkt för från början och öppna upp för nyintagningar! Annars kan Kalmar gymnasieförbund utan saknad få gå i graven!


  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar