Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 18 oktober 2015

.


Opinionsledaren:

  





Borgholms kommun måste tuffa till sig!


Att någon tjänsteman på landstinget kunnat komma på den befängda idén att - utan att på något sätt i förväg meddela sig med vare sig berörda på norra Öland eller med berörd kommun för att inhämta synpunkter - stänga en fungerande folktandvård på norra Öland bara för att par anställda går i pension är väl ett tecken på något om att Borgholms kommun nu måste tuffa till sig. Inte bara mot landstinget utan även mot andra - såväl regionala som statliga - organ och myndigheter som gör lite som dom vill i frågor som i högsta grad berör vår kommun, d v s oss som bor i kommunen. Utan att vi blir tillfrågade.
  
Kommunens företrädare har alltför länge låtit landsting, KLT, arbetsförmedling och migrationsverk göra lite som dom vill och vältra över eventuella bekymmer på oss som bor i kommunen och kan få betala för dom kostnader som uppstår.
   
Varför ska vi t ex inte kräva fullgod ersättning från Migrationsverket för det som vi ställer upp med när skrupelfria personer (som t ex f d riksdagspolitikerna Bert Karlsson (ND) och Jan Emanuel Johansson) hänsynslöst får utnyttja situationen med den allt stridare flyktingströmmen för egen vinning. Och då handlar det inte om miljoner hit eller dit utan snarare om miljarder!

Och är det inte lika bra att vi "tar hem" folktandvården från landstinget? Dom pengar som vi medborgare i Borgholms kommun betalar via landstingsskatten till länets folktandvård skulle göra bättre nytta  om dom användes till folktandvård i kommunal regi - i såväl Borgholm som Löttorp!
  
Och varför ska vi låta KLT - som gång efter annan inför försämringar i kollektivtrafiken i vår kommun - i allt högre utsträckning få ta ansvar för såväl kollektivtrafik i kommunen som färdtjänst och skolskjutsar?

Borgholms kommun borde hålla huvudet högre och i större utsträckning våga lita till sig själv, ställa krav och sätta ner foten! Kommunen måste tuffa till sig! 

  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar